Gisteren heb ik vervroegd de Performa verlaten om namens Onbegrensd Talent deel te nemen aan een hoorzitting van de vaste kamercommissie Sociale Zaken. Op de agenda stond het nieuwe Inkoopkader van het UWV inzake re-integratie.

Foto Stand IKKAN op Performa beurs

Stand van IKKAN op Performa beurs

Met mij waren vier partijen naar Den Haag gekomen om hun belangen te verdedigen. NOLOC, BlikOpWerk, BOABOREA en de Landelijke Clienten Raad. De heren waren grondig voorbereid op het inkoopkader aangezien sommige partijen wel een verplicht keurmerk willen en anderen weer niet. Onze boodschap is fundamenteler van aard en zorgde voor een bijzondere wending in het debat.

Het systeem rondom re-integratie is nu aanbod gestuurd en werkt niet. Keurmerken en strengere inkoop regels beperken alleen maar de martkwerking Mijn tas met genodigde stickers van de tweede kamer eropdie er toch al bijna niet is. Daar waar alle dienstverleners (uitzend-, detacherings- en werving en selectiebureaus) op de arbeidsmarkt vraaggestuurd werken, is de re-integratie volledig georganiseerd en gefinancieerd vanuit het aanbod. Bij een re-integratie is de werkzoekende een klant, bij ons een werkgever…

Een eenvoudig voorbeeld. Gisteren op de Performa in gesprek gekomen met het Hoofd P&O van de SER. Hij wil graag werk maken van het aannemen van mensen met een handicap en allochtonen zonder werk. Maar na een telefoontje met een re-integratiebureau en het UWV had hij slechts een onbevredigend antwoord: ‘Helaas hebben we niemand voor u.’ Zeer verwonderd vroeg hij me hoe dit nu kan? Het antwoord is eenvoudig: het UWV heeft geen zicht op zijn bestand en het re-integratiebureau kijkt alleen naar de clienten die ze zelf in een re-integratietraject hebben. Staat dit geval op zichzelf? Zeker niet, bij veel van onze klanten groot (Rabobank) en klein (Connexys) heeft een zelfde verhaal afgespeeld.

Hoe anders is het als een prachtig klant als de SER contact op zal nemen met een uitzendbureau met hetzelfde verzoek. Zij gaan snel op zoek omdat deze aanvraag omzet en winst betekent. Daarnaast weten ze dat de concurrentie op de loer ligt om iemand te leveren.

Vandaag trekken kamerleden Spekman, Blok en Van Hijum aan de bel bij minister Donner. Hier kun je hun mening beluisteren. De bijdrage van Onbegrensd Talent klinkt zeker door! Maar UWV krijgt nu de zwarte piet, terwijl zij slechts het gevolg zijn van een fundamenteel verkeerd uitgangspunt van het systeem.


2 Comments

vakantiehuis · 13 februari 2011 at 06:36

Leuke site!. Er zijn nog weinig goede sites over dit onderwerp te vinden.
Ben blij met jullie post!
Ik kan helaas geen bookmark aanmaken naar glennvanderburg.wordpress.com in Firefox. 🙁 Weten jullie hoe dit komt?

Groetjes Barbara

Focus!!! « Glenn van der Burg's Blog · 4 januari 2010 at 10:24

[…] ik hard uitgelachen, maar na de vijfde ben ik toch over na gaan denken. Zeker als je daarbij mijn optreden in de vaste kamercommissie Sociale Zaken optelt. Een gesprek waar ik met zweet in de handen aan tafel, maar scherp als een mes aan tafel […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *