In het kader van het visie traject van de directie Re-integratie en Participatie van het ministerie van Sociale Zaken, werd er op 19 november een expertmeeting ‘vraaggestuurd re-integreren’ georganiseerd. Ik werd uitgenodigd om deel te nemen in het forum samen met ondermeer Hans Kamps en Ronald de Leij. Op de bijeenkomst een fors aantal ambtenaren, mensen vanuit gemeentes, een verdwaalde UWVer en zowaar een aantal werkgevers. Mijn visie op re-integratie heeft ook een donkere kant, en daar werd natuurlijk in de plenaire start direct naar gevraagd. ‘Betekent vraaggestuurd re-integreren dan ook dat we niet iedereen aan het werk kunnen helpen?’ Inderdaad, als ik moet kiezen tussen iedereen hetzelfde behandelen en daardoor slechts 23% aan het werk helpen en kiezen voor de mensen waar in de arbeidsmarkt kansen voor zijn, dan is de keuze eenvoudig. Vraaggestuurd (dus vanuit de werkgever) werken houdt ook in dat je niet iedereen kunt helpen. Dat is natuurlijk sociaal gezien een lastige keuze.

In de groepssessies die ik daarna mocht begeleiden, verwachtte ik nogal wat tegenstand tegen vraaggericht werken. Niets was minder waar, iedereen aan tafel was voor. Als je dan door gaat vragen wat dat dan betekent en hoe dat dan georganiseerd moet worden, wordt het lastiger. Een aanwezige aan tafel had een goed voorbeeld. In een stad hadden ze elke twee weken een vergadering van 1 persoon van de gemeente (voor alle bijstandskandidaten), 1 persoon van het UWV (voor alle Wajong, WIA en WW-kandidaten) en 1 persoon van elk lokaal re-integratiebureau (tussen de 5 en 8 per vergadering). In deze vergadering werden de aanvragen van werkgevers besproken en daar kandidaten op gematched. Elke twee weken vergaderen er dus bijna 10 mensen met elkaar om het aanbod gestuurde systeem enigszins vraaggericht te maken. Ik vroeg haar of dit ook met 1 persoon zou kunnen…

Aan het einde van de dag was Sociale Zaken tevreden over de input voor hun verdere visie traject. Ik was tevreden over de aanstaande veranderingen, alleen is het nog even wachten op de nieuwe kabinetsperiode voordat we de gevolgen mogen merken…


0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *