Vandaag gesproken met Rene Paas (ex-voorzitter CNV en nu voorzitter Divosa). In zijn nieuwe rol is hij vertegenwoordiger van alle directeuren Sociale Zaken van de 400+ gemeentes van Nederland. In het gesprek roemde hij de samenwerking tussen gemeentes en UWV in de 100 werkpleinen. Twee organisaties die eigenlijk elkaar ‘concurrenten’ zijn hebben het voor elkaar gekregen om redelijk goed samen te werken. 50% van de werkpleinen behalen na twee jaar de beoogde resultaten, de andere 50% heeft nog een weg te gaan.

Foto Rene Paas (voorzitter Divosa)

Rene Paas

Binnen gemeentes is nog een wereld te winnen. Voor de ‘not invented here’ houding bij gemeentes, houdt ontwikkeling tegen. Rene ziet de lokale politiek als een sterke kracht om wethouders aan te zetten tot actie. Divosa werkt aan een benchmark om de sociale diensten van de gemeentes te kunnen vergelijken op grond van klanttevredenheid, werkgeverstevredenheid, geplaatste kandidaten e.d. ‘Als een gemeente ergens onderaan bungelt, dan zorgt de lokale politiek er wel voor de wethouder aan de slag gaat!’, aldus Rene.

Ook voor mij persoonlijk had Rene nog een goed advies: ‘Je weet wat je wilt, dus doe een organisatie een concreet voorstel wat je voor ze kunt doen. Zo kun je het beste bijdragen aan je visie op arbeidsparticipatie.’ Een goede raad die ik ter harte zal nemen.


0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *