Tijdens zijn wethoudersperiode heeft Luc Winants (CDA, Maastricht) door social return 250 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk geholpen. De helft hiervan is duurzaam aan het werk bij zijn nieuwe werkgever.

plafond schilderingen stadhuis maastricht

Plafond schilderingen stadhuis Maastricht


De afgelopen weken waren turbulent voor Luc Winants. Het onnodige vertrek van burgemeester Gert Leers, zoals Luc het zelf beschrijft ‘zijn maatje’, heeft zijn sporen achter gelaten in het prachtige Maastrichtse stadhuis. Winants klaart weer volledig op als hij spreekt over zijn behaalde resultaten via social return. In de aanbestedingen van de stad Maastricht wordt steevast opgenomen dat 5% van de aanneemsom moet worden besteed aan het inzetten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt binnen die aanbesteding.

De A2 tunnel is zo’n project dat vele miljoenen gaat kosten, maar dus ook veel kansen biedt om mensen aan het werk te krijgen. Winants richt er de A2 school voor op. Een loket waar het werk, werkzoekenden, opleiders en dergelijke bij elkaar komen om tot een match te komen. Zo worden er catering medewerkers opgeleid in het restaurant voor alle bouwvakkers die aan de A2 werken. Maar denk ook aan alle verkeerregelaars die nodig zijn. De ondertunneling gaat 10 tot 15 jaar duren, dus dat geeft kansen om duurzaamheid van werk te garanderen.

Foto van Luc WInants

Wethouder Luc Winants

Als sleutel tot het succes noemt Winants zijn medewerker die zich alleen maar bezig houdt met de nakoming van de social return afspraken. ‘Bedrijven begrijpen dat uitstekend. Een deal is een deal. Toch gaat het op veel plekken nog mis, doordat het werk er wel is maar de juiste kandidaten niet te vinden zijn. Daar moet je dus bovenop zitten.’, aldus Winants.

Op initiatief van Eddy van Hijum (2e kamerlid CDA) wordt er een pilot gestart om social return breder in te zetten in aanbestedingen van lokale en rijksoverheden. Ik hoop dat ze ook daar de tip van Luc Winants ter harte nemen. ‘Zet een topper op de nakoming van de afspraken van social return!’


0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *