Ik kom veel organisaties tegen die graag aan de slag willen met Wajong talent. Zij vragen zich af: ‘Hoe moeten we dat dan aanpakken?’ Een aantal lessen die ik in de drie jaar bij Onbegrensd Talent geleerd heb geven daar antwoord op. Een structurele verandering is natuurlijk ‘the way to go’, maar soms is dat niet realistisch. Vandaar dat ik ook korte termijn noodverbanden heb aangegeven, zodat iedereen direct kan starten.

Pas de meetlat aan
Korte termijn: Als je Wajong talent benadert als starters of trainees, dan begrijpen leidinggevenden dat ze niet op relevante kennis en ervaring hoeven te selecteren. Vraag kandidaten zich aan te melden die de potentie hebben om een loyale en gemotiveerde medewerker te worden. Selecteer op motivatie, werk-en denkniveau, persoonlijkheid en interesse.

Lange termijn: Kies voor een strategisch in-, door- en uitstroom beleid. Hierdoor kun je de gehele organisatie in beweging houden. Gevolg is dat de instroom voornamelijk plaats zal vinden op startposities in de organisatie waar mensen de mogelijkheid hebben om te leren en om zich te ontwikkelen.

Selecteer parallel en ontmoet elkaar
Korte termijn: Reserveer functies voor mensen met een beperking en kies uit die bewuste doelgroep de beste kandidaat. Verlies hierbij niet uit het oog wat de criteria zijn voor de ‘beste’ kandidaat.

Lange termijn: Pas je selectieproces ingrijpend aan. De tijd dat er een overschot aan kandidaten solliciteert, is bijna voorbij. Draai het proces om! Begin met ontmoeten en ga daarna selecteren. Organiseer een bijeenkomst waarin een aantal leidinggevenden zichzelf en de organisatie introduceert. Ga daarna de ontmoeting aan met de kandidaten. Ga speeddaten, ronde tafel gesprekken houden, samen borrelen, doe samen een case. Op deze manier haal je veel vooroordelen en angsten weg bij de leidinggevenden. Daarnaast geeft het je in een middag veel inzicht in de kandidaten die passen bij de organisatie en de leidinggevenden. Hierdoor kun je eerst gevoel, emotie en ‘de klik’ een plek geven. Ga daarna mensen ook rationeel beoordelen door te testen met assessments en dergelijke.

Kies voor people management
Korte termijn: Start met de plaatsing van talent met een handicap op de afdeling van mensgerichte managers. Succesvolle plaatsingen van Onbegrensd Talent vinden bijna altijd plaats bij managers die het leuk vinden om te ontwikkelen en te begeleiden. Veelal zien we ook dat er een persoonlijke betrokkenheid is bij mensen met een beperking door bijvoorbeeld een familielid met een handicap.

Lange termijn: Leidinggevenden die het leuk vinden om potentie uit zijn/haar mensen te halen; die gelukkig worden van het begeleiden van medewerkers in hun werk en hun groei, zijn het fundament voor diversiteit in een organisatie. Kies bewust voor de aanname en ontwikkeling van deze managers in je organisatie.

Als je de inzet van talent met een handicap wil verankeren in je organisatie, dan hoort daar een stevig veranderingsproces bij. Het succesvol opnemen van talent met een handicap in je organisatie, leert je organisatie om mensgericht te denken en handelen. Maak juist nu een start, investeer in talent dat een kans verdient en je zult zakelijk en menselijk enorm groeien!


1 Comment

Miracle coaching · 8 februari 2010 at 11:11

Ik ben het helemaal met je eens,tenslotte kunnen bedrijven juist super gebruik maken van het talent. Handicap betekent nog niet dat ze over geen talent beschikken maar juist de beperking kan soms zorgen voor juist dat talent wat het bedrijf zo goed kan gebruiken en met enkele middelen kunnen bedrijven hun talent de juiste werkplek geven die ze nodig hebben.

Als ik bijvoorbeeld kijk naar mensen met autisme dan kun je daar als bedrijf heel goed op aanpassen wat betreft werkplek en taakverdeling. Vaak hebben mensen met autisme bijzonder talent waar je als werkgever optimaal gebruik van kan maken door een juiste begeleiding te bieden voor de werknemer. De persoon met autisme die werk kan doen wat dicht ligt bij zijn talent en voorkeur zal zich juist inzetten voor 200% als hij de juiste werkplek krijgt aangeboden. Juiste persoon zoeken voor de job en kleine investering wat betreft autismecoach/jobcoach maakt dat deze mensen prima functioneren in deze maatschappij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *