De eerste vraag die gesteld wordt door werkgevers is veelal: waar haal je goede Wajongers vandaan? Achter deze vraag gaat een hele wereld verscholen. Daar waar je voor een WSWer (iemand die in dienst is bij een organisatie die de Wet Sociale Werkvoorziening uitvoert) gewoon aanklopt bij een WSW instelling, zijn de Wajongers niet in kaart.

Het UWV heeft deze verantwoordelijkheid, maar is het om zeer uiteenlopende redenen niet gelukt om de Wajongers in kaart te krijgen. Ze weten wel wie ze een uitkering moeten uitbetalen, ze weten ook waarom dat is, maar ze kennen de CV’s niet. Het klinkt vreemd, maar is logisch. UWV is een uitkeringsinstantie die verantwoordelijk was voor de juistheid, tijdigheid en volledigheid van de Wajong uitkering. Een Wajonger is arbeidsongeschikt voor het leven, dus werk was geen optie. Sinds de nieuwe visie dat Wajongers vaak een prima rol in de arbeidsmarkt kunnen vervullen, heeft het UWV een taak erbij. Niet alleen uitkeren, maar ook daar waar mogelijk aan het werk helpen.

Het UWV valt dus af. Waar vind je ze dan wel? Al met al valt dat niet mee. Een Wajonger bestaat namelijk niet. De doelgroep is zeer divers met blinden en doven, rolstoelers en autisten, meervoudiggehandicapten en chronisch zieken. Daarnaast identificeren Wajongers zich niet met hun uitkering. Je bent niet je uitkering!

Wajongers vind je via de belangenorganisatie van de verschillende handicaps en chronische ziektes. Er zijn meer dan 150 organisaties voor alle denkbare handicaps, ziektes en aandoeningen. Een aardig klusje om die allemaal te bereiken. En als je ze dan bereikt hebt, dan moeten ze wel openstaan voor de boodschap dat hun doelgroep behoefte heeft aan werk.

Re-integratiebureaus zijn natuurlijk ook geïnteresseerd in banen voor Wajongers. Een geplaatste Wajonger uit hun bestand is direct een paar duizend euro in het laatje van het betreffende bureau. Je moet alleen wel het geluk hebben dat ze een passende Wajonger voor je hebben. Op zoek gaan ze in ieder geval niet. Er zijn in Nederland meer dan 2.000 re-integratiebureau’s, dus ook daar ben je wel even mee bezig voordat je bruikbaar contact hebt.

Google is een prachtige bron. Steeds meer mensen zoeken hun baan via een zoekopdracht op Google, zo ook mensen met een beperking. We hebben de meest bizarre zoektermen langs zien komen als: blind boekhouder, rolstoel IT en Marokkaan werk.

Ten slotte is het goede oude mond-op-mond reclame nog steeds zeer succesvol. Het opbouwen van een reputatie als werkgever die openstaat voor talent met een handicap loont dus. Zowel online om goed via Google gevonden te worden als offline doordat mensen je organisatie aanbevelen. Wat mij betreft een warm pleidooi voor Two Ticks!

Categories: Blog

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *