Donderdag 8 april kwamen mensen van 60 verschillende organisaties bij elkaar aan de Amsterdamse Zuidas. Doel van de middag was het opstellen van een manifest over Goed Werkgeverschap.

Onder de 60 organisaties onder meer CNV, AWVN, Vitae, &samhoud, McDonalds, Microsoft, Mars, CSU. De middag werd georganiseerd door Great Place To Work Institute Nederland (GPTW) die jaarlijks onderzoek doet naar Werknemersvertrouwen en op basis hiervan de prijs voor Beste Werkgever uitreikt. Nu doen wel meer organisaties (Volkskrant Banen, Intermediair e.d.) dat en op vele websites en brochures van werkgevers laten ze zichzelf erop voorstaan dat ze de beste zijn. Maar GPTW is niet zomaar een verkiezing, het onderzoek wordt al 25 jaar wereldwijd uitgevoerd bij meer dan 3.500 bedrijven en bevat ook nog een kwalitatieve beoordeling van het beleid van deelnemende organisaties.

schrijvers van manifest

Veel belangrijker is dat GPTW het initiatief heeft genomen om een manifest Goed Werkgeverschap op te stellen, waarin het Nederlandsche bedrijfsleven opgeroepen wordt het goede voorbeeld van de koplopers van GPTW te volgen. In de discussies die leiden tot het manifest heb ik me vanuit MVO Nederland bezig gehouden met het onderdeel ‘Ontwikkeling’. Naast dit onderwerp is druk geschreven aan ‘Werven en Verwelkomen, Spreken, Luisteren, Zorgen e.d. Drie zaken die wij binnen de discussie van belang vonden:

1. omarm als organisatie de verantwoordelijkheid om je medewerkers te ontwikkelen. Hiermee zeg je overigens niet dat medewerkers zelf geen verantwoordelijkheid hebben. Sterker nog, hiermee zeg je ontwikkelen moet en de organisatie (de leiding van het bedrijf) pakt die verantwoordelijkheid

2. ontwikkel de arbeidskracht van mensen binnen de werkcontext. Arbeidskracht is voor mij de vondst van deze dag geweest. Je drukt met dit woord de bijdrage uit die iemand kan leveren in zijn werk. Niet alleen door de talenten (wat wil ik worden, kennis en vaardigheden) van iemand te ontwikkelen, maar vooral ook de ambitie (wie wil ik worden, roeping). Een andere vondst is dat ontwikkeling niet plaats vindt bij cursussen in een Golden Tulip Hotel op de Veluwe, maar juist in het dagelijkse werk. Om Confucius maar even te citeren: Ik hoor en ik vergeet, ik zie en ik onthoud, ik doe en ik begrijp. Stel eens een medewerker voor die in haar dagelijkse werk doet waar zij talent voor heeft en weet dat het aan haar roeping bijdraagt. Met dit soort medewerkers gaat de arbeidsproductiviteit in Nederland weer flink stijgen!

3. Creëer een leernetwerk. De tijd dat een organisatie een gesloten systeem was, is voorbij. Zet de deuren open voor mensen en organisaties die bij kunnen dragen aan de ontwikkeling van je medewerkers. Maar lever ook zelf een bijdrage aan de ontwikkeling van anderen. De koppeling tussen het onderwijs (met name ROC’s, HBO’s en Uni’s) en het bedrijfsleven is van groot belang. Met de aankomende ontgroening van de samenleving zullen organisaties al in een vroeg stadium een bijdrage moeten leveren aan de ontwikkeling van hun toekomstige medewerkers.

Het manifest is aangeboden aan Hans Kamps (die ik de laatste tijd wel heel veel tegen kom), die het manifest bij SER aan de muur zou gaan spijkeren.

Hier kun je het volledige manifest downloaden en lezen!


0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *