Met 6.000 medewerkers is de Roteb al sinds 1876 verantwoordelijk voor het schoonmaken en houden van de stad Rotterdam. Vanaf 1999 zorgt Roteb ook voor werk voor Rotterdammers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Op ondernemende wijze vervlechten ze hun arbeidskracht met het bedrijfsleven in Rotterdam.

Ik ontmoet Aimee Krauwinkel, al 14 jaar bij Roteb aan de slag. Na haar laatste klus als manager van het interne uitzendbureau van de gemeente Rotterdam (ook ondergebracht bij Roteb), nu aan de slag als directie adviseur met MVO als belangrijkste portefeuille. Voor me zit een vrouw vol trots en vuur in haar ogen te praten over de bijzonder aanpak van Roteb. ‘Roteb leert mensen om werknemer te zijn. Dat begint met op tijd komen en eindigt met een vakopleiding. Bij Roteb is er geen verschil tussen een WSWer (iemand die werk bij een Sociale Werkvoorziening) en andere medewerkers. Afhankelijk van het werk dat verzet moet worden, kiezen we voor medewerkers die dat zouden kunnen’, aldus Aimee.
Foto van een vuilniswagen
Vervlechten
Samen met leveranciers krijgt Roteb veel mensen aan het werk. Zo wordt er in aanbestedingen van de gemeente Rotterdam opgenomen dat ze het product van een leverancier best wel wil afnemen, maar dan wel gemaakt met de arbeidskracht van Roteb. Op deze wijze zijn er verschillende samenwerkingen ontstaan. Bijvoorbeeld tussen Sodexo (catering) en Roteb. In de catering krijgen medewerkers werkritme, ervaring en een opleiding, waarna ze kunnen doorstromen in een baan bij Sodexo. Ook de cateraar is bijzonder blij met deze werkwijze, aangezien er een kosteloze instroom is van goed opgeleide, ervaren medewerkers die zich al bewezen hebben op de werkvloer. Deze werkwijze leidt tot een duurzame uitstroom uit de uitkering van 50%.

Iedereen aan het werk
Vanaf 1 mei start er een heel bijzonder project in Rotterdam. Doelstelling is om in twee wijken in Rotterdam (Overschie en de Tarwebuurt) iedereen aan het werk te krijgen. Gedurende dit project worden continue indicatoren op het terrein van veiligheid, gezondheid en economie bijgehouden. Hierdoor wordt het mogelijk om de daadwerkelijke impact van werk op onze samenleving te meten. Een waardevol project voor beleidsmakers in heel Nederland en hopelijk een resultaat die de ontkokering van ministeries weer een stap dichterbij brengt.

Het Nieuwe Werken
Ook het contactcenter van de gemeente Rotterdam neemt Roteb voor zijn rekening met Ro-Entree. Dit callcenter werkt voornamelijk met mensen die aan huis gekluisterd zijn door een handicap of doordat ze de zorg voor kinderen hebben. Vanuit huis logt een ‘agent’ in op het callcenter en handelt gesprekken af. Op elk moment kunnen ze ook weer uitloggen om terug te keren naar hun huiselijke verantwoordelijkheden. Roteb werkt hierbij samen met AnnieConnect die al enige jaren ervaring heeft met dergelijke callcenterservices vanuit huis.
Foto van een kroket
Frituur
Rotterdammers werken hard, dat is alom bekend. En als je hard werkt dan moet je ook goed eten. De grote variatie vette snacks in de bedrijfskantine zijn Aimee Krauwinkel nog een doorn in het oog. ‘Daar ga ik ook maar eens actie op ondernemen, want het kan altijd beter!’


0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *