Na ruim een gesprek van twee uur verliet ik geroerd Carin Wormsbecher van Drukkerij Wedding. Te veel mooie verhalen en inzichten voor een blogje, dus waar zal ik eens beginnen? Carin kreeg de leiding van Drukkerij Wedding in 2001 na het overlijden van haar man. Haar drie kernwaarden eerlijkheid, respect en openheid nam ze met zich mee.

Respect
De crisis heeft ook bij Drukkerij Wedding grote impact gehad. Het afscheid van 6 van de 25 medewerker hakte er stevig in bij Carin. Maar het zorgde ook voor de noodzaak om te veranderen. De drukkerij moest het zonder productieleider doen en Carin koos ervoor om de verantwoordelijkheid bij de medewerkers zelf te leggen. In de woorden van Carin: ‘Mensen zijn geen aapjes die je moet voordoen hoe ze hun werk moeten uitvoeren. Na-apers doen het nooit zo goed als iemand die het zelf bedacht heeft.’

Zo hebben de drie drukkers in het bedrijf de verantwoordelijkheid genomen om de nieuwe pers aan te schaffen. De belangrijkste investeringsbeslissing in het bedrijf. Deze pers wordt nu als een eigen kindje behandeld en is dus altijd piekfijn in orde. Resultaat van het verschuiven van de verantwoordelijkheid is dat Wedding nu even veel productie draait met 19 mensen als met 25. Daarnaast geven klanten terug aan Wedding dat ze meer tevreden zijn door de ommezwaai.

Openheid
De financiële situatie bij Wedding is sinds lange tijd voor iedereen inzichtelijk. Omzet, marge en winst (of verlies) worden met alle medewerkers gedeeld. Zelfs de management fee die Carin zichzelf toe deelt is openbaar. Carin: ‘Dat voorkomt een hoop discussie als er bezuinigd moet worden. Medewerkers zien dat ik mijn eigen inkomsten fors naar beneden heb bijgesteld sinds het zware weer.’

Eerlijkheid
Door niks te doen aan een medewerker die niet goed functioneert, geef je eigenlijk aan dat die houding de norm is. Eerlijk het gesprek aangaan over het functioneren bij een van haar medewerkers, leidde tot een enorme opluchting bij zowel medewerker als collega’s. De eerlijkheid en de positieve intentie heeft volgens Carin ertoe geleid dat er geen arbeidsconflict is ontstaan. ‘Vertrouwen van je medewerkers moet je verdienen. Wat je er in stopt, komt er uit!’

Arbeidshandicap
Binnen Wedding werken een aantal mensen met een arbeidshandicap. Idaniel is nierpatient en is op zijn 17e bij Wedding komen werken. Eerst maar om te zien wat er nu eigenlijk in een bedijf gebeurd. Om te zien wat hij leuk zou vinden om te doen. Nu voert Idaniel ongeveer 12 verschillende functies uit binnen Wedding. ‘Wellicht levert Idaniel geen maximale productiviteit op, maar zijn bijdrage aan de cultuur en sfeer binnen het bedrijf is van onschatbare waarde.’, aldus een trotse Carin Wormsbecher.


0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *