In het prachtige oude Philips Klokgebouw in Eindhoven werken de 13 medewerkers van de Start Foundation aan het verhogen van de arbeidsparticipatie. Dat doen ze door te investeren in projecten en bedrijven die werk creëren voor onder meer mensen die tegen hun wil langs de kant staan.

Foto van het klokgebouwTussen subsidie en banklening in
50% van de investeringen van Start Foundation gaan in de vorm van een lening. Winst is een voorwaarde voor de duurzaamheid van een initiatief, dus dan kun je op termijn de lening gewoon terug betalen. ‘Daar waar een bank de risico’s te groot vindt of het rendement te laag, kiezen wij voor de maatschappelijke opbrengst en investeren we’, volgens Jos Verhoeven (directeur Start Foundation). Tijdens de huidige crisis zijn we ook over gegaan tot liquiditeitsfinanciering van bestaande bedrijven die veel werk bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Door de hulp van Start Foundation kunnen ze de gevolgen van de crisis beter opvangen en behouden mensen hun baan.

Goede voorbeeld geven

Met 35% mensen met een arbeidshandicap en 45% mensen vanuit een uitkeringssituatie geeft Start Foundation als werkgever zelf het goede voorbeeld. Een van de medewerkers heeft de ziekte van Crohn (een chronische aandoening aan de darmen) en ondervond daar bij zijn vorige werkgever veel problemen mee. Op dagen dat de ziekte opspeelde was er weinig begrip voor de tijdelijke uitval en de werkgever gaf geen vrijheid om het werk flexibel in te delen. Bij Start Foundation is die vrijheid en het begrip er wel met als gevolg dat deze medewerker harder werkt dan de directeur.

Verkeerde aanname
‘Als iemand iets mankeert, dan gaan we er vanuit dat dat iets over je productie capaciteit zegt. Daarom zijn regelingen als de WAO en Wajong ontstaan. Terwijl dat natuurlijk een verkeerde aanname is’ aldus Jos. Zo zet Ordina Autisten in om beter software testen. Leidt Lufthansa dove mensen op tot straalmotor monteur. En zijn er zelf artsen die blinde mensen het fysieke onderzoek naar borstkanker laten uitvoeren.


0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *