Voordat je het door hebt, neem je een duik in het diepe. Daar komt altijd zo’n heerlijk gevoel bij. Net als vroeger, als je voor het eerst naar de middelbare school ging. Of bij een nieuwe baan of een nieuw vriendinnetje. Dat gevoel is een mooie mix van euforie, spanning, angst en nieuwsgierigheid. Zo voel ik me, nu ik besloten heb een boek te schrijven.

‘Wil je spreken over leiderschap op een HR beurs?’ dat was eigenlijk de vraag waar het allemaal mee begon. Lideweij van der Sluis van Nyenrode stelde mij die vraag tijdens een onderhoudend gesprek. In al mijn enthousiasme zei ik natuurlijk, ja. Opgeruimd en vol energie reed ik weer naar huis in mijn 10 jaar oude Audi A6. Die, als ik een dot gas geeft, fors wat rook uitspuugde (en nu vervangen is door een MVO goedgekeurd Peugeotje).

Cartoon

Een vakantie lang bleef de vraag liggen en werd de aanstaande presentatie weggedrukt door zon, witte bourgogne en spelende kinderen. Weer terug in het werkritme bedacht ik me dat ik op de Performa wel een bijzonder verhaal wilde vertellen. Natuurlijk kun je van alles vertellen over de leiderschapsgoeroes als Covey en Prahalad. Zijn er middagen vol te kletsen over het levensverhaal van Richard Branson en Steve Jobs. Maar ja, dat is allemaal kennis uit boekjes en van horen zeggen. Kortom, dat leek me maar niks. Om er achter te komen wat leiderschap nu eigenlijk is, bedacht ik me: “Ik ga maar eens praten met leiders zelf om erachter te komen hoe zij er tegen aan kijken.” Een gesprek met Bert van Boggelen stond al gepland, dus die heb ik maar direct voor het blok gezet (blogje met verslag is in de maak). Direct mailtjes uitgestuurd met een verzoek tot een gesprek naar Salem Samhoud, Tex Gunning en Alexander Pechtold. Bij dit soort ideeën ga ik altijd maar gewoon de boer op en breng de bal aan het rollen en meer van dat soort oud Hollandsche spreekwoorden.

Een andere signatuur werkwijze is dat ik in alle gesprekken die ik heb, vertel over mijn plannetjes. Zo ook bij Astrid Balsink van &Samhoud. Astrid is oud-journalist en opperde – na een veel te lang, maar zeer energiek gesprek – waarom schrijf je geen boekje over je zoektocht naar leiderschap. En daar ging het mis, want ik hoorde mezelf zeggen dat ik dat een goed idee vind….

Ondertussen ben ik een #durftevragen op Twitter verder met de vraag: “Gisteren besloten een boek te gaan schrijven over Leiderschap en duurzaamheid. Wie moet ik daar over gaan spreken? #durftevragen plz RT”. Alexander Pechtold kwam die middag zijn zoontje ophalen (die met Teun aan het spelen was) en was zo vriendelijk om mijn vraag te retweeten. Als gevolg daarvan kreeg ik bijna 100 reacties (met uiteenlopende om Anne-Marie Rakhorst tot Rita Verdonk te spreken), nog eens 50 retweets, ruim 40 volgers erbij en een afspraak met Theo Rinsema (directeur Microsoft Nederland). Grof ingeschat heeft mijn boodschap ruim 60.000 mensen kunnen bereiken. Ruim 60.000 mensen die nu natuurlijk allemaal in spanning afwachten wanneer mijn boek klaar is ;). Sterker nog afgelopen dinsdag kreeg ik via Twitter de vraag of het al een beetje vlot met dat boek. Er is dus geen weg terug. Help, ik schrijf een boek.

P.s.: Mocht je dit lezen en verstand hebben van het schrijven van een boek of het uitgeven ervan. Ik kan nog wel wat hulp gebruiken 😉


0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *