Het zou eigenlijk gek zijn als men bij Zonheuvel níet maatschappelijk verantwoord zou ondernemen. ‘De konijntjes liggen hier ’s ochtends tegen het glas aan en de reetjes lopen over het gras’. Volgens Ralph Klaare, directeur van Hotel Conferentiecentrum Zonheuvel te Doorn, is deze prachtige ligging midden in de natuur van de Utrechtse Heuvelrug al motivatie genoeg om duurzaam bezig te zijn.

Maarten Maartenshuis - zonheuvel

Maarten Maartenshuis op Conferentiecentrum Zonheuvel

Daarnaast is er zijn intrinsieke motivatie. ‘Juist voor de toekomstige generaties moeten we deze wereld goed achterlaten en onze verantwoordelijkheid nemen’. Ronald de Beer denkt er net zo over. Hij heeft deze overtuiging altijd al gehad en is blij dat hij in zijn werk als milieu coördinator bij Zonheuvel iets kan doen met dit gevoel. Al is het soms maar iets ‘kleins’, zoals een machine die het afval samenperst waardoor de vuilniswagen de helft minder hoeft te rijden. Alle kleine beetjes helpen.

MVO is leuk!
Het bedenken van innovatieve, duurzame ideeën voor Zonheuvel die tegelijkertijd de kwaliteit waarborgen die men de gasten wilt bieden, geeft beide heren energie. Als echte ondernemer vindt Ralph het fantastisch om telkens weer te vernieuwen en zo op alle drie de P’s winst te boeken. Zo heeft hij er een tijd geleden voor gekozen om buiten gebruik te maken van groene led-verlichting. Zo worden de dieren die rond het hotel leven niet te veel gestoord. Zonder dat was de bouwvergunning voor een bijgebouw midden in dit natuurgebied er nooit gekomen. Ook liet hij mij, aan de hand van een model hotelkamer, zien hoe de kamers verbouwd worden. De inrichting is geheel in duurzame stijl, maar wederom met in de eerste plaats kwaliteit voor de gast in gedachten. De matrassen, die heerlijk liggen, worden na zo’n zeven jaar gebruikt als koeienmatras. De koe heeft hierdoor meer welzijn en geeft een grotere hoeveelheid melk. Zonheuvel blij, boer blij en koe blij! Zowel Ralph als Ronald geven aan meer lol in hun werk te ervaren door bezig te zijn met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Je kunt er veel passie, creativiteit en enthousiasme in kwijt. Bovendien betaalt het zich terug in klanten en andere stakeholders die er positief op reageren.

Ralph Klaare

Ralph Klaare


Het gaat om de juiste houding
Maar niet alleen Ralph en Ronald zijn met deze thema’s bezig binnen het bedrijf. Iedereen denkt mee. Een aantal keer per jaar komen alle medewerkers bij elkaar om van mvogedachten te wisselen en geen idee is dan te gek. Maar ook buiten deze bijeenkomsten om leeft het thema. Volgens Ronald moet je mensen niet te snel afkappen als ze een origineel idee hebben. Dan houden ze er snel mee op en ‘denken ze laat maar’. Ook moet je volgens hem niet te streng zijn of met je vingertje gaan wijzen. Het veranderen van een houding is hartstikke moeilijk en dat betekent dat het lang niet altijd vanzelfsprekend is dat je medewerkers bij hun drukke werkzaamheden telkens duurzaamheid in hun achterhoofd hebben. Maar door er continu aandacht aan te besteden op verschillende manieren -vorig jaar kregen alle medewerkers een waterbespaarmeter voor de douche- verandert de houding langzaamaan wel. Volgens Ralph is dit noodzakelijk, anders wordt MVO een trucje en daar prikt men zo doorheen.

Marije Klomp is gastblogger op dit blog en stagiair bij MVO Nederland. Ze doet onderzoek naar de invloed van inspirerende leiders op de acceptatie en implementatie van MVO.


0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *