Een half jaar geleden kwam ik zelf pas in aanraking met de term Het Nieuwe Werken. Tijdens een bijeenkomst van KPN en de Hogeschool Utrecht werd het mij duidelijk. Het Nieuwe Werken mag dan voor veel mensen nieuw zijn, ik doe het al jaren en velen met mij. In 1997 begin ik als salesmens bij KPN te leven vanuit mijn tas. Ik ben het als ondernemer blijven doen en zet dat nu bij MVO Nederland voort. Natuurlijk is het voor de werkende nomade een stuk makkelijker geworden met overal Wifi, kleine laptops, de iPhone, Blackberry en iPad. Al met al niet echt een baanbrekende ontwikkeling dus dat Nieuwe Werken.

Geen keuze
In een interview met Marije Koets (directeur Vitae) verwoordde zij het als volgt: ‘Wat is dat voor thema eigenlijk. Alsof we een keuze hebben. Dit is zo’n diep maatschappelijke kokhals beweging die je absoluut niet tegen kan houden. Alsof organisaties nog kunnen zeggen: “ik doe het niet.” Dan heb je straks niemand meer in je winkel zitten. Het Nieuwe Werken is geen innovatie. Het is gewoon meebewegen en langzaam verbeteren op iets wat allang aan de hand is. Je gaat dan ook weg bij: “We schieten te kort want het pand is lelijk, of de koffie is niet lekker, of onze IT is niet high-end genoeg.”

Vitae is extreem Het Nieuwe Werken omdat wij de verantwoordelijkheid bij onze professionals leggen. Ik wordt drie keer per week gebeld of mensen ons pand mogen bezichtigen. Maar aan onze panden zie je helemaal niks. Het Nieuwe Werken is alleen maar mentaliteit. Leiderschap is dan het zwaarst drukkende thema. Maar als je persoonlijk leiderschap centraal zet, dan ben je heel snel klaar.’

Innoveer de manager
De boodschap van Vitae is helder en past bij mijn eigen ervaring. Niks innovatiefs aan flexibel werken. De innovatie, of wellicht moeten we het verandering noemen, zit bij de manager. Alle managementboeken en trainingen kunnen de vuilnisbak in. Een manager moet weer gaan leiden in plaats van boekhouden. We hebben weer een leider nodig in ons midden in plaats van een meneer met een MBA die stuurt op KPI’s. Een man of liever een vrouw die de stip op horizon zet en ons aanmoedigt terwijl we daar heen rennen.

Ik zie Het Nieuwe Werken als de start van een revolutie in organisaties. Waar het uiteindelijk eindigt? Geen enkel idee! Bedrijven als Finext of Buurtzorg zijn een voorbode van wat ons te wachten staat. Zelfsturing, transparantie en eigen verantwoordelijkheid. Een aanlokkelijk toekomstbeeld!

Eerder gepubliceerd op Het Nieuwe Werken Blog


1 Comment

Tweets that mention Het Nieuwe Werken – Innovatie of bittere noodzaak? « Glenn van der Burg's Blog -- Topsy.com · 8 januari 2011 at 08:38

[…] This post was mentioned on Twitter by Communsense. Communsense said: RT @KarinReichrath: Het Nieuwe Werken – Innovatie of bittere noodzaak? http://bit.ly/glTL0B #HNW #kpn1 […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *