‘Winst als doelstelling an sich daar heb ik niks mee.’ Natuurlijk, directeur Rob Sikkema van Simon Lévelt wil ervoor zorgen dat het bedrijf nog honderden jaren vooruit kan. ‘Daar heb je wel een goed financieel fundament voor nodig.’ Maar 200 jaar vakmanschap; passie voor koffie en thee; en zorg voor mens en milieu, zijn de drie pijlers waar het merk al van oudsher op steunt. Simon Lévelt heeft bijvoorbeeld de biologische koffie en thee in Nederland geïntroduceerd en is mede-initiatiefnemer van het Max Havelaar keurmerk. ‘Het speelt een rol in alles wat we doen, dus ik heb geen beleid voor maatschappelijk verantwoord ondernemen’.

Inmiddels groeit het aandeel biologische producten binnen het assortiment nog steeds. En lopen er in verschillende koffie en thee producerende landen (MVO-) projecten. Zoals de 4000 boeren in Uganda die biologische koffie zijn gaan verbouwen. ‘Dat is een mooi project. Dat vinden wij leuk om te doen’, aldus Sikkema. Toch merk ik dat hij er liever niet mee te koop loopt. ‘Misschien zijn wij daar calvinistisch in, maar de dingen die wij doen gaan we niet van de daken schreeuwen. Wij vinden die dingen maar in beperkte mate bijzonder. Voordat het begrip maatschappelijk verantwoord ondernemen bestond, deden wij het al.’

Gelukkige mensen zorgen beter voor de aarde

Joep Smeenk ging in eerste instantie niet vanwege de maatschappelijke betrokkenheid bij Simon Lévelt werken. Maar dit is in de loop der tijd steeds belangrijker voor hem geworden. Het werken bij een bedrijf als dit is voor hem écht leuker en geeft meer zin in het werk. Als verkoper binnendienst probeert hij een duurzame relatie met de winkeliers te onderhouden en eerlijk en hulpvaardig te zijn. Maar ook heeft hij de OR opgericht binnen Simon Lévelt, waardoor het personeel nog meer de mogelijkheid krijgt mee te denken over de bedrijfsvoering. Dit zorgt voor meer betrokkenheid en begrip. Deze sociale aspecten vallen voor hem zeker onder het begrip MVO. ‘Je merkt dat dingen erdoor veranderen. Dat de sfeer beter wordt.’ Bovendien: ‘Gelukkige mensen hebben veel meer de neiging om voor de aarde te willen zorgen’.

Laat zien waar je product vandaan komt

MVO leeft binnen het bedrijf. ‘In ons bedrijf werken veel mensen die het leuk vinden om duurzaam te werken. Ik denk dat bij heel veel mensen en ook bij de directie het een hele duidelijke wens is om het goed te doen’, vertelt Smeenk. Veel medewerkers denken mee over het thema en praten er met elkaar over. Natuurlijk verschilt het wel per functie die je hebt. De inkopers integreren MVO bijvoorbeeld als vanzelf in hun werkzaamheden en denken actief mee over ontwikkelingen op dit vlak. ‘Een ander haalt er misschien zijn schouders bij op.’ In de Newsflash die je bij je salarisstrook krijgt, kun je zien wat er gaande is binnen het bedrijf. Dat is leuk vindt Smeenk.: ‘Hé, we hebben weer een biologische plantage waar we wat mee doen.’ Een andere manier om draagvlak en motivatie onder de werknemers te creëren zijn de reizen die men met het personeel en winkeliers maakt naar de plantages. Daardoor weet je pas echt waar en onder welke omstandigheden je product tot stand komt. ‘Dit zorgt voor betrokkenheid en motivatie’, aldus Rob Sikkema. Hij zou dit ook aanraden aan andere ondernemers die werken met een product en hun medewerkers willen inspireren tot MVO. ‘Laat zien waar het vandaan komt en hoe het product tot stand komt. Dan is het eigenlijk heel makkelijk.’


Marije Klomp is gastblogger op dit blog en stagiair bij MVO Nederland. Ze doet onderzoek naar de invloed van inspirerende leiders op de acceptatie en implementatie van MVO.


1 Comment

Tweets that mention De wens om het goed te doen « Glenn van der Burg's Blog -- Topsy.com · 26 januari 2011 at 13:56

[…] This post was mentioned on Twitter by Glenn van der Burg, Simon Lévelt. Simon Lévelt said: RT @glennburg: Laatste blogje van super stagiair Marije Klomp over haar gesprek bij Simon Levelt. http://bit.ly/fY5IBu #mvonl […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *