‘Waar het vooral om draait bij MVO is de mensfactor. Want schoonmaken, ja dat zijn gewoon mensen hè’.  Als projectmanager en MVO-coördinator bij Hago Zorg (onderdeel van Vebego) vindt Ingeborg Zwolsman het belangrijk om medewerkers een veilige omgeving te bieden. Daarin krijgen ze verantwoordelijkheid en vertrouwen, maar ook de ruimte om zich te ontwikkelen. ‘MVO heeft voor mij ook heel veel te maken met fatsoen en mensen binden. Zoals je met je familie en je vrienden omgaat, zo ga je met je medewerkers om’.


Door het geven van persoonlijke  aandacht, vertrouwen en verantwoordelijkheid voelen de medewerkers zich gezien, bind je ze aan je en wanneer het erop aan komt stellen ze zich flexibeler op en zetten net een stapje meer.  Een ander typisch MVO voorbeeld is het Glansrijkgastvrij programma. Hierbij worden schoonmakers in ziekenhuizen ingezet die naast hun reguliere werk ook aandacht besteden aan de patiënt. In alle gevallen spelen menselijke, waardige omgangsvormen een rol. Je kijkt verder dan alleen financieel-economische aspecten. Uiteindelijk win je er door als bedrijf. Klanten zijn en blijven tevreden en de schoonmakers werken graag voor je.

Kippenvel 
Ruim een jaar geleden is Vebego begonnen met het aanstellen van MVO coördinatoren bij de verschillende bedrijven. Een functie die je naast je normale werk kon gaan doen. Ingeborg voelde zich hier meteen toe aangetrokken. Met name omdat ze verwachtte zich hierdoor breed in de organisatie te kunnen bewegen. Ook wist ze al het een en ander af van MVO. Maar, vertelt ze, ‘Ik merkte dat MVO in het begin niet erg omarmd werd. “Oh god weer wat nieuws”, zeiden sommigen’. Een bedrijfsuitje in juni betekende het omslagpunt. In samenwerking met, de door een Hago medewerker opgerichte, Stichting Lodewijk hebben ze met z’n vijftigen een dag lang bewoners van een verzorgingstehuis in het zonnetje gezet. De waardering die de groep aan het eind van de dag van bewoners en verzorgenden kreeg was enorm. ‘Die 50 collega’s van ons kregen echt kippenvel!’. Ze waren in één klap om: MVO ging leven en ze wilden meer!

MVO komt van binnenuit
Bij de invoering van MVO is het van belang dat dit gedragen wordt door iemand die al (een tijd) werkzaam is binnen het bedrijf. In haar geval merkte Ingeborg dat ze daardoor bij verschillende initiatieven het voordeel van de twijfel kreeg. Voor een ‘MVO-consulent’ van buiten zou dit waarschijnlijk veel moeilijker zijn. Ook moet MVO geen extra werk genereren, maar moet je aansluiten bij wat er al aan gebeurt binnen een bedrijf. ‘Heel veel dingen die we doen deden we al vanuit familiewaarden en de mensfactor die centraal staat. MVO stond dus eigenlijk al heel dicht bij ons.’ Mensen begrijpen MVO beter als je ze  aan de hand van praktijkvoorbeelden duidelijk maakt wat het kan betekenen. De volgende slag die gemaakt moet worden is het integreren van MVO in de gehele bedrijfsvoering. ‘We moeten nu de verdieping gaan maken. Het moet een onderdeel gaan worden van het dagelijks werk van iedereen.’


Marije Klomp is gastblogger op dit blog en stagiair bij MVO Nederland. Ze doet onderzoek naar de invloed van inspirerende leiders op de acceptatie en implementatie van MVO.


0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *