Vorige week heb ik een incompany (een moeilijk woord voor bij een bedrijf in huis) workshop gegeven over Het Nieuwe Werken. Met 30 collega’s hebben we verkend wat HNW nu eigenlijk zou kunnen zijn. De directeur van de organisatie gaf in haar introductie aan dat we vooral met elkaar op onderzoek zouden gaan naar de beste manier van werken voor een ieder. Deze open houding is van groot belang geweest, daarmee baande ze de weg vrij voor mij om in gesprek te gaan met de verschillende collega’s.

Niet iedereen stond te springen om meer flexibiliteit, aangezien ze het beeld hadden dat HNW vooral thuiswerken en het verdwijnen van hun eigen werkplek was. Zij wilden eigenlijk het liefst de huidige situatie behouden. Anderen wilden graag veel flexibeler werken, bijvoorbeeld meer ’s avonds (dan blijkt uit onderzoek ook dat kenniswerkers het meest productief zijn). En dat is allebei prima. Basis van HNW voor mij is dat medewerkers zelf kunnen bepalen hoe ze het liefst werken.

Foto van workshop

Impressie van workshop HNW

Plat
Dat is dus wat anders dan maar voorschotelen dat HNW plaats en tijd onafhankelijk werken is of nog erger thuiswerken. En dat is wel wat ik nu zie gebeuren. De kracht van deze nieuwe beweging waarin de mens weer centraal staat in het werken, dreigt af te nemen. Een aantal grote bedrijven slaan de ontwikkeling plat tot een kostenbesparing in vierkante meters, de vaste thuiswerkdag per week of zelfs de herintrede van kantoortuinen. We doen er nog een leuk hip zitje bij en goede koffie en noemen het ‘Het Nieuwe Werken’. De oude Tayloriaanse reflexen vermorzelen daarmee de goede intenties en potentiële kansen van Het Nieuwe Werken.

Wat te doen?
Er liggen kansen voor u als medewerker van zo’n bedrijf. De vergrijzing is in aantocht en dat zorgt voor een nijpend tekort op de arbeidsmarkt. Uw wens om anders te werken zou dus moeten zorgen voor een luisterend oor bij uw manager of uw HR afdeling. Maak daar gebruik van! Spreek uw wensen uit, ga in gesprek met uw OR of vakbeweging en zorg zelf voor een manier van werken die bij u past. Ik verzeker u dat uw ondernemerschap gewaardeerd zal worden. En als dat niet zo is, dan wordt het wellicht tijd om eens een kijkje te nemen bij bedrijven die wel naar hun medewerkers willen luisteren.


2 Comments

frank Groenland · 11 april 2011 at 11:48

Beste Glenn,

In het laatste deel van de verhaal geef je aan dat de HR manager en Or inzetbare onderdelen zijn om HNW ruchtbaarheid te geven. Maar wat als juist deze 2 conservatief van aard zijn en elke verandering als last beschouwen?

    Glenn van der Burg · 19 april 2011 at 08:32

    Beste Frank, mensen veranderen continue. Alleen al omdat ze elke dag leren en elke dag ouder worden. Een HR afdeling of OR die niet inziet dat ze een belangrijke rol hebben in het omarmen en begeleiden van verandering, is wat mij betreft als rijden in een sportwagen met de handrem erop. Change zou het vakgebied van de HR manager moeten zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *