Een gesprek over leiderschap met Salem Samhoud

Nietsvermoedend kijk ik televisie. Enigszins verveeld zapp ik langs alle digitale kanalen en verbaas me over de hoeveelheid bagger die er langs komt. Maar ja, ook ik kijk er blijkbaar naar. Op een Nederlands kanaal blijf ik hangen bij de reclames. Er verschijnt een man in een lichtblauw overhemd met een boodschap. ‘De pers en politiek maakt ons negatief en ongelukkig. Dat gevoel wil ik niet meer. Daar ben ik helemaal klaar mee. Wij zijn aan de bal. De blauwe bal van verbinding. Samen kunnen wij een betere toekomst bouwen. Wij kunnen wereldkampioen zijn in het leven met elkaar. Stop met vechten, start de verbinding.’

Het is een positieve boodschap, een menselijke boodschap. Ik ben geraakt, maar ook verward. Wie is deze man die dure reclamezendtijd inkoopt voor deze boodschap? Waar is hij van? Waarom komt hij met de boodschap van verbinding en van menselijkheid? Via Twitter kom ik in verbinding met Salem Samhoud en na een aantal berichten spreken we elkaar in de keuken van het historische pand van zijn adviesbureau, &Samhoud.

Foto van Salem Samhoud met bal van verbindingPersoonlijk leiderschap
Leiderschap is in de eerste plaats persoonlijk leiderschap. Je neemt daarmee verantwoordelijkheid voor je eigen leven. Je bepaalt richting en vervolgens houd je dat vol. Dat volhouden is lastig. Het houdt in dat je heel consistent vasthoudt aan je visie. Waarom je dingen doet, waarheen je wil, hoe je met elkaar om wil gaan en waar je goed in wil zijn. Die visie houdt je vast en leef je bijna elke seconde. Dus voor mij is leiderschap enerzijds geïnspireerd zijn door je eigen visie, waarom je dingen doet en waarheen je wil. Anderzijds is het zeer gedisciplineerd zijn om elke actie te volgen, die je uit die visie hebt ontwikkeld.

Visie
Ik ben gedreven door het hoger doel van ons bureau. Together we build a brighter future. We achieve breakthroughs by inspiring and connecting people. Dus ik wil de wereld beter maken, ik wil innovaties, doorbraken creëren door het inspireren en verbinden van mensen. Zodat mensen het zelf gaan doen, doordat zij dat willen. Als je dat doet, komen er doorbraken.

Bij dat hoger doel hebben we een zogenaamd gewaagd doel om het concreet te maken. Met &Samhoud willen we een top 10 brand zijn in Nederland. Dus dan moet je wel elke dag aan de weg timmeren. Dan moet je elke dag ontzettend goed werk leveren voor je klanten. Dan moet je creatieve dingen verzinnen. Dan moet je dit soort gesprekken houden en dan moet je vooral elk moment verbindend zijn.

Verbinden
We hebben wereldwijd onderzoek gedaan naar verbinding. Het bestaat uit drie onderdelen, het begint met verbinding met jezelf. Voor verbinding met jezelf moet je bepalen wat wil je en wat kan je? Zonder verbinding met jezelf kun je ook niet verbonden zijn met anderen.

Na verbinding met jezelf ga je je verbinden met anderen. Er zijn drie elementen die daar toe leiden. Ten eerste nieuwsgierig zijn, het willen weten. Dan oprecht aandacht aan iemand geven. De derde is kritisch feedback durven geven. Als je die drie elementen hebt, ontstaat er verbinding met een ander.

Daar zit een sterke lijn in, degene die meer verbonden is met zichzelf, is ook meer verbonden met anderen en meer met de organisatie waar hij of zij werkt en de maatschappij. Het begint altijd bij jezelf.

Bijdrage
De kernwaarden van ons bedrijf zijn: authenticiteit, intensiteit en vriendschap. Een van de belangrijkste dingen waar ik een bijdrage aan kan leveren, is dat mensen zich ontwikkelen naar hun eigen authenticiteit. Door de wijze waarop ik of onze organisatie optreed, zeggen de mensen waar we mee werken: ‘Wij hebben vriendschap met elkaar, want we willen samen de wereld beter maken.’ Bedrijven vragen ons hen te adviseren, verbindingen te leggen tussen hun bedrijf en hun klanten. Daar kan ik een bijdrage aan leveren. Maar ik kan ook een bijdrage leveren aan de school programma’s die wij hebben voor groepen 7 en 8 om de verbinding te leggen met zichzelf. Ik kan ook verbinding realiseren door binnen &Samhoud alle mensen een persoonlijke visie te laten ontwikkelen. En dat ook te doen bij de bedrijven waar we voor werken. Door films te maken over verbinding, daarmee kan ik de mensen inspireren tot verbinding. Ik kan dat dus elke dag. Maar het begint bij elk gesprek dat ik heb.

Waar leidt die verbinding dan toe?
Ik geloof dat ik niet voor de klimaatverandering, het groene ben. Dat is wel extreem belangrijk overigens, maar ik ben veel meer voor de menselijke klimaatverandering. En als we beter met elkaar omgaan, dan gaan we ook wel weer beter met de wereld om. Dat is mijn intrinsieke drijfveer en waar ik ook heel goed in ben. Ik weet daar heel veel van en daar kan ik een bijdrage aan leveren. Aan het groene kan ik niet zo’n grote bijdrage leveren.

Hoe kom je daar achter?
Dat is waarom wij persoonlijke visie in de markt zetten. We starten er zelfs met kinderen op de basisschool al mee. Het is best moeilijk, want het is een bewustwordingsproces van mensen. Ik zal je een email voorlezen van een vrouw die bij ons werkt. Ze stuurt me elke zaterdag een soort weekverslag.

‘Ondanks dat ik al uit het kooitje was gestapt en begon te vliegen, heb ik het gevoel dat ik mijn vleugels de laatste maanden nog beter heb leren uitslaan en dat ze kleur hebben gekregen. Ik heb meer ruimte durven pakken en durf wat verder bij mijn kooitje vandaan te vliegen. Ik accepteer mezelf nog meer en durf voor mezelf en mijn mening op te komen. Ik mag er zijn. Niet alleen omdat jij dat zegt, maar omdat ik dat zo begin te voelen. Met een traan die prikkelt achter mijn ogen, wil ik je bedanken.’

Door aan de slag te gaan met je eigen visie, kun je dus mensen helpen. Dat doe je door de theorie van verbinding toe te passen. Oprechte aandacht geven, nieuwsgierig zijn en ook kritisch durven zijn. Dan gebeurt het.

Bij het geven van kritiek gaat het vaak mis. Als ik iemand de moeite waard vind, dan durf ik hem ook kritiek te geven. Een vriend is ook degene die zegt waar je niet zo goed in bent. Maar heel veel mensen zijn zo met zichzelf bezig dat ze geen oprechte aandacht kunnen geven. Ze zijn niet gefocust op het moment dat ze met elkaar zijn.

Tip
Go your own way (Fleetwood Mac), Shine silently (Nils Lofgren) en Together we build a brighter future (Eva Jane, Better world Brighter Future).

Bij het afscheid gaf Salem mij ook nog mooie kritische feedback. ‘Je moet je foto op je website veranderen. Je bent veel jonger in het echt. Op de foto ben je een zakenmannetje.’ Het was niet de eerste keer dat ik het hoor, maar neem de kritiek ter harte! En elke keer als ik Nils Lofgren op mijn iPod hoor denk ik aan de kritische feedback van Salem.

Dit blog is geschreven in het kader van het boek dat ik aan het schrijven ben over leiderschap: Boven het maaiveld


0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *