Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie ofwel EL&I ligt op een steenworp afstand van Den Haag Centraal, net als alle andere ministeries overigens. Vanaf het treinstation loop je langs het gebouw van VNO NCW en als je het SER gebouw ziet ben je net te ver. Kortom, het centrum van de poldermacht is daar rijkelijk vertegenwoordigd. Ik ga kennismaken met Saskia de Smidt, die als beleidsmedewerker verantwoordelijk is voor sociale innovatie. Voorwaarde voor ons gesprek is dat ik daarna bij EL&I mag flexwerken. Het is per slot van rekening de week van het nieuwe werken en MVO Nederland komt naar u toe deze herfst om bij u te flexwerken. Mijn eerste werkplek is dus bij EL&I. Kun je bij een ministerie als buitenstaander überhaupt internet op en is er wel een plekje beschikbaar? Ik ga het ondervinden.

Beveiliging
Ondanks het altijd vervaarlijk uitziende uniform van de beveiligingsmevrouw en de noodzakelijke legitimatie check (zonder geldig legitimatiebewijs kom je dus echt een ministerie niet binnen), werd ik bijzonder vriendelijk geholpen en verzeilde ik in een goed gesprek over de aankomende staking van het openbaar vervoer in de grote steden. Bij de balie stond op een bordje direct aangegeven dat er in het ministerie Wifi beschikbaar is en de beveiligingsmevrouw schrijft de inlogcode op een geeltje. Wachtend op mijn gastvrouw kan ik dus al direct op mijn laptop mijn mail ophalen. Een goed begin is het halve werk zullen we maar zeggen!

Nieuw en oud

Foto van Atrium

Atrium waar oud en nieuw elkaar ontmoeten


Het ministerie maakt gebruik van meerdere gebouwen waarvan Bezuidenhoutseweg 20 en 30 verbonden zijn met elkaar. Hoe dat precies werkt snap ik ook niet, want volgens mij staan er nog wel wat panden tussen. Grappig is wel dat nummer 20 een gebouw is uit jaren 70 of 80 met niet echt veel sfeer. Maar na de overgang naar nummer 30 kom je terecht in de grandeur van weleer. Hoge plafonds, gangen met booggewelven en een prachtige combinatie met moderne nieuwbouw. Hier zit ook de hippe coffeecorner die niet zou misstaan bij een hoofdkantoor van een multinational. Een uitstekende plek voor een bespreking en wellicht het begin van een nieuw idee en een nieuwe samenwerking.

Flexen

Foto van Glenn van der Burg aan het flexwerken bij ministerie van EL&I

Flexen bij EL&I met veel dossiermappen


Alle ambtenaren bij EL&I hebben flexplekken en dus geen eigen plek. Nou ja, behalve de directie. Hier valt dus nog wel wat sociaal te innoveren. De flexplekken worden niet geboekt, dus wie het eerst komt, het eerst maalt. Afdelingen werken in vlekken en zitten dus niet echt door elkaar heen. Uiteindelijk zitten veel mensen toch bijna dagelijks op dezelfde plek. Arbo technisch is alles natuurlijk picobello voor elkaar met in hoogte verstelbare bureaus en stoelen. Ik kreeg ook een mooi plekje naast een bijzonder vriendelijke, maar wel drukke ambtenaar die het digitaliseringstijdperk nog niet echt was binnen getreden, gezien zijn bureau bezaaid met dossiermappen. Daarnaast kon ik merken dat hij nog had leren typen op een analoge typemachine, want hij ramde bijna door het toetsenbord heen.

Flexwerken bij de overheid kan dus uitstekend. Je moet wel een chaperonne hebben aan de binnenkant om je langs de beveiliging te leiden.

NB: Tijdens de week van het nieuwe werken, werken een aantal collega’s van MVO Nederland een of meerdere dagen bij partners op kantoor. Om te ondervinden of flexibel bij elkaar werken nu eigenlijk werkt.


0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *