28 % van de Nederlandse werknemers voelt zich niet of nauwelijks betrokken bij de organisatie waar ze voor werken. Zo wordt geconcludeerd uit onderzoek van Integron onder 4.400 medewerkers. 28% van de medewerkers in Nederland heeft dus al ‘innerlijk ontslag’ genomen. Gaat naar zijn werk omdat het moet, voor de maandelijkse belediging (het salarisstrookje). Een dramatisch percentage wat aan de andere kant grote kansen biedt voor verbetering. Zou het zorgen voor de meest betrokken arbeidspopulatie te wereld niet in een klap een oplossing kunnen zijn voor de vergrijzing, economische crisis en een structurele verhoging van het welzijn van ons land?

Beeld van werkende mensen aan het begin van de industriële revolutie

Het onderzoek is in ieder geval weer een bevestiging dat er nog veel werk te verzetten is om het belang en de impact van betrokkenheid en werkgeluk bij Nederlandse bedrijven tussen de oren te krijgen. Eerder onderzoek van Gallup becijferde dat gebrek aan betrokkenheid Duitsland jaarlijkse 250 miljard aan verloren productiviteit kost. Dat vertalen naar de Nederlandse situatie komt uit rond de 70mrd. Bedrijven met een hoge medewerkersbetrokkenheid hebben lager ziekteverzuim, hogere klanttevredenheid, lager verloop, hogere productiviteit, hogere winstgevendheid en ga zo maar door.

Veelal wordt dit onderwerp als nogal ‘soft’ gezien. Het past niet direct in een spreadsheet. Gelukkig is er naast veel overtuigend onderzoek ook een managementmodel: De Value Profit Chain. Dit bij Harvard ontwikkelde model schetst eenvoudig: Hogere medewerkerswaarde leidt tot hogere klantwaarde, wat leidt tot hogere financiële waarde. Iedereen snapt dat een bevlogen medewerker klanten beter helpt en dat een goed geholpen klant zorgt voor meer omzet.

Tenslotte zijn er bedrijven die laten zien dat het zijn vruchten afwerpt. Zaadveredelingsbedrijf RijkZwaan groeit al 25 jaar autonoom met 10 procent per jaar door haar missie: Onze werknemers een prettige en duurzame baan met goede arbeidsvoorwaarden bieden. En installaltiebedrijf Hoppenbrouwers behaalde in 2011 30% meer omzet in een neergaande markt door hun belangrijkste waarde: plezier in het werk.

De komende anderhalf jaar ga ik op zoek naar het geheim van mensgericht ondernemen voor mijn boek People@Work. Heb je nog tips? Onderzoeken die ik moet kennen, praktijkvoorbeelden die ik moet onderzoeken? Laat me het weten!


0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *