Het creëren van draagvlak is bij veel van onze partnerbedrijven een topvraagstuk. Van groot belang voor het slagen van alle veranderingen die met MVO gepaard gaan. Maar lastig en ongrijpbaar om te creëren. Een van de kernproblemen blijft dat MVO zo’n groot thema is. Eigenlijk is MVO meer een bedrijfsfilosofie, een manier om naar al je beslissingen en activiteiten te kijken. Probleem bij dat grote en onoverzichtelijke is dat de basis voor alles wat je doet en denkt, je eigen waarden en drijfveren zijn. Het grootse van MVO leidt bij veel mensen tot een ver-van-mijn-bed gevoel of een ik-kan-daar-toch-niks-aan-doen gevoel. Mijn eerste tip bij draagvlak creatie is dan ook altijd: Maak het persoonlijk en zorg dat het mensen raakt. Of zoals verandergoeroe John Kotter het zegt: ‘See, Feel, Change.’ Pas als mensen het voelen, dan zijn ze bereid om hun oude gedrag aan te passen.

In plaats van te vertellen wat MVO is, vraag ik in draagvlak workshops aan alle deelnemers om het voor hen persoonlijk op te schrijven. Daarna gaan directie en medewerkers samen de dialoog aangaan. Wat is MVO voor jou? En wat is daarin nu echt van belang? Waar wordt je boos, verdrietig of gelukkig van? De uitkomsten laten een divers totaalplaatje zien, maar waarbinnen de ‘hopes and dreams’ van de individuen zichbaar zijn. Dat verschillende mensen verschillende onderwerpen belangrijk vinden en waarom ze die onderwerpen belangrijk vinden. Zo spreek ik mensen die kansen willen bieden aan mensen met een beperking omdat een familielid een beperking heeft. Of mensen die gepassioneerd aan de slag willen met de klimaatverandering omdat ze de gletsjer waar ze al hun hele leven op skiën hebben zien slinken. Of mensen die willen bijdragen aan de ontwikkeling van Ethiopië omdat ze tijdens een reis geraakt zijn door het land en de mensen.

In onderstaand filmpje worden twee mooie voorbeelden genoemd waarin levenservaringen van de CEO van Wells Fargo en van de oprichter van Starbucks de bron vormen voor hun leiderschap.

Pas als je ruimte laat voor de diversiteit aan definities, doel en drijfveren voor MVO, kun je zorgen voor een gezamenlijke, eenduidige visie en doel voor MVO. Een paradox die er vaak voor zorgt dat echt draagvlak voor MVO nog ver te zoeken is.

Draagvlak is niet iets wat je creëert, het is iets wat je krijgt.


0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *