Tot juni 2012 loopt Gerben Sanders stage bij mij vanuit zijn studie Humanistiek. Gerben gaat een deskstudie doen naar ondermeer betekenisvol werk, maar gaat ook mee op pad naar bijeenkomsten en bedrijven. Hij zal zo nu en dan zijn bevindingen tijdens zijn stage delen via blogs die gepubliceerd worden op glennvanderburg.nl en het blog van MVO Nederland.

Afgelopen woensdag, 12 december 2012, vond in Driebergen een HR-inspiratie event plaats. Veel spiritueel georiënteerde mensen voorspelden voor 12-12-12 een ‘heftige energiestroom,’ dus ik ga er vanuit dat de organisatie van het bewuste event niet voor niets deze dag heeft gekozen.

Foto van de bijeenkomst HR Inspiratie op 12-12-12Laat ik beginnen met een illustratie van de randvoorwaarden, de inwendige mens. Koffie, koek en lunch waren fantastisch georganiseerd, er was voedsel te over om een hele dag filosofisch en organisatiekundig te verdiepen en kennis op te doen.
De dag bestond uit een bijdrage van twaalf pitchers, die allemaal twaalf minuten kregen om hun boodschap over het voetlicht te brengen. In de ochtend stonden zes van deze dames en heren geroosterd, waarna een verdiepingssessie volgde in de vorm van een ‘World café.’ Na de lunch was het de beurt aan nog eens zes pitchers, waarna een verdiepingssessie volgde. Als luisteraar met een ijverige ordeningsbehoefte verloor ik het zicht op structuur en samenhang tussen de afzonderlijke bijdragen. Ook kwam ik tot de conclusie dat veel van de onderwerpen die aan bod kwamen, niet direct een HR issue zijn, maar vooral thema’s van uiteenlopende organisatiekundige aard. De overkoepelende noemer waaronder de thema’s van de dag zijn te vatten, is sociale innovatie en organisatieontwikkeling.

Op die manier ging ik naarmate de dag vorderde steeds beter zien dat de pitches niet zozeer zijn te vatten in een structuur, maar moeten worden gezien als afzonderlijke presentaties die een inspiratie vormen voor HR-managers om zaken in een organisatie daadwerkelijk anders aan te gaan pakken en massaal in te zetten op sociale innovatie en het ontwikkelen van het potentieel van personeel. Voorbeelden van bedrijven die hiermee goed op weg zijn kwamen tijdens die dag in volle omvang op de deelnemers af en ik denk dat wij in Nederland op het gebied van sociale innovatie momenteel een goede slag maken, zij het op kleine schaal. De ervaring van de inspiratiedag zit voor mij in de bereidheid van honderdtwintig mensen om te luisteren naar presentaties die anders en vernieuwend zijn. Alleen al daarom zou uit deze inspiratie op korte termijn een werkbaar handelingsalternatief voor HR-professionals moeten voortvloeien. Het is hoe dan ook duidelijk dat sociale innovatie moet en dat het point of no return in zicht komt. Hoe sociale innovatie economisch een plaats krijgt in een organisatie, daar heb ik onvoldoende zicht op, maar vanuit mijn achtergrond als humanisticus in spé en vanuit de waardevolle dag van 12 december roep ik om het hardst dat het nu moet gebeuren! In dit verband sluit ik af met een uitspraak van één van de eerste HR-managers en de grootste leider van zijn tijd, Julius Caesar: “Alea iacta est,” “de teerling is geworpen.”


0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *