In onderstaande speech van hoogleraar en komiek (want hij is heel grappig) Sir Ken Robinson pleit hij er hartstochtelijk voor dat creativiteit net zo belangrijk zou moeten zijn op school als lezen, schrijven en rekenen. Creativiteit is een cruciale kwaliteit voor mensen in deze 21e eeuw en het huidige schoolsysteem ramt diezelfde creativiteit er systematisch uit.

Quote: In 1934 moest Gillian Lynn van 8 jaar naar een therapeut. Nadat haar moeder uitgebreid verteld had dat Gillian zich niet kon concentreren en niet stil kon zitten, nam de therapeut haar moeder even apart. Maar voordat hij met haar moeder de kamer uitging, zette hij de radio aan. Door het raam van de deur zagen ze dat Gillian ging staan en direct ging bewegen op de muziek. De therapeut zei tegen de moeder van Gillian: ‘Gillian is niet ziek, ze is een danseres.’ Uiteindelijk werd Gillian de choreografe voor de musicals van Andrew Lloyd Webber, gaf miljoenen mensen een prachtige avond en werd multimiljonair.

Zelf probeer ik regelmatig met mijn kinderen een FedEx day te doen. De regels zijn simpel en het idee is gejat van software bedrijf Atlassian zoals beschreven in het geweldige boek Drive van Daniel Pink. FedEx day komt vanuit de gedachte dat de medewerkers van het software bedrijf overnight, in 24 uur dus iets moeten leveren. Bijzonder aan de dag is dat ze zelf mogen bedenken wat ze willen opleveren. Andere voorbeelden uit het bedrijfsleven zijn natuurlijk de 20% lummeltijd bij 3M (sinds de jaren 30) en Google, die ons Gmail en de Post-It hebben gebracht.

Kids creativeIk kondig de FedEx day een paar dagen van te voren aan. Ik vraag aan mijn kids, wat ze voor materiaal nodig hebben, hout, kartonnendozen, plakband stiften e.d. Enige regel is dat ze van 9 tot 14 uur de tijd hebben om iets te maken dat ze zelf willen maken. Mijn rol is om ze te helpen als ze iets bedacht hebben wat ze niet zelf uit kunnen voeren en ik zorg natuurlijk voor uitgebreide catering. Ze leren twee bijzonder belangrijke dingen: Alles mag en dat biedt ongelofelijk veel mogelijkheden en alles mag fout gaan en dat is prima. Volgens mij de basis van creatief denken! En terwijl ik er zo over schrijf, wordt het weer hoog tijd voor de volgende FedEx day met mijn geweldige kinderen.


2 Comments

Kita Bronda · 23 januari 2013 at 11:27

Glenn, leuke post! Mag ik hem binnenkort doorsturen naar mijn mailinglist met jouw naam eronder? (ken je me nog van de Groengasauto van de provincie Utrecht?) Ik ook ander werk en binnenkort helemaal full time.

Hartelijke groet,

Kita Bronda Begeleider | trainer

Begeleider voor persoonlijke vragen rondom je kind, je ouderschap, je relatie, van stiefouders, over samengestelde gezinnen, ouderschap na de scheiding, Trainer van professionals die werken met ouders en kinderen.

Kind en ik is er voor ouders die hun kind en gezin weer in evenwicht willen brengen

De ander en ik | Opleidingen | http://www.deanderenik.nl | http://www.kindenik.nl | http://www.mijnrelatieenik.nl | info@deanderenik.nl | M 06 4577 6620 | Utrecht | KvK 30199322 | G v Walenborchstraat 55 | 3515 BS Utrecht |

** > Glenn van der Burg posted: “In onderstaande speech van hoogleraar en > komiek (want hij is heel grappig) Sir Ken Robinson pleit hij er > hartstochtelijk voor dat creativiteit net zo belangrijk zou moeten zijn op > school als lezen, schrijven en rekenen. Creativiteit is een cruciale > kwalit”

    Glenn van der Burg · 23 januari 2013 at 12:11

    Beste Kita, wat mij betreft stuur je de intro op met een link naar mijn blog. Dat vind ik helemaal prima. Integraal een tekst opnemen in een nieuwsbrief is zowiezo niet aan te bevelen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *