Verschenen als gastcollumn in het vakblad Arbo.

20131017-092308.jpg

Werken is lang vanzelfsprekend geweest voor mij. Ik heb altijd werk gehad en als ik mijn plezier of energie dreigde te verliezen, dan kwam er altijd weer wat anders op mijn pad. Het typische verhaal van een zondagskind. Dat veranderde drastisch bij het detacheringsbureau voor mensen met een handicap dat ik onder de naam Onbegrensd Talent oprichtte. Bij elke kandidaat die ik sprak was ik onder de indruk van de wil om te werken en het bijbehorende verdriet van het falen om dit te bereiken. Talent dat niet gezien en dus ook niet gebruikt wordt. Wat een verlies voor de maatschappij. En wat een persoonlijk drama.

Werk brengt veel goeds. Een salaris zorgt natuurlijk voor financiële zelfstandigheid. Maar werk biedt zoveel meer. Een sociale omgeving waarin vriendschappen ontstaan. Het brengt normen en waarden bij. Geeft de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen. En het kan zin geven aan ons bestaan. Waar vroeger de kerk, het dorp of de staat zorgde voor sociale samenhang heeft het werk deze functie overgenomen. Werk is de nieuwe kerk.

Binnen maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) neemt het fenomeen werk dan ook een belangrijke plaats in. De visie van kennis- en netwerkorganisatie MVO Nederland is dat mensgericht ondernemen leidt tot werkgeluk. En daar komt u als arboprofessional in het spel. Natuurlijk werkt u al hard aan de preventie van verzuim en arbeidsongeschiktheid. Werken moet gezond zijn en daar is nog veel werk in te verrichten. De uitdaging is om een stap verder te gaan.

Uit onderzoek van Gallup blijkt dat organisaties en teams met een hoge betrokkenheid in vergelijking met andere organisaties 27% minder ziekteverzuim hebben. Organisaties met juist een lage medewerkersbetrokkenheid lieten ook nog eens 62% meer bedrijfsongevallen zien. In het bedrijvennetwerk van MVO Nederland zien we bedrijven die bewust de mens centraal zetten, zoals Vebego, &Samhoud, en Drukkerij Wedding.

MVO geeft u als arboprofessional de mogelijkheid om het gesprek breder en strategischer aan te gaan met uw collega’s. Door gezondheid en vitaliteit op de agenda te zetten, draagt u direct bij aan de People kant van MVO. Binnen bedrijven als Ricoh en EY lopen al succesvolle gezondheidsprogramma’s die bijdragen aan het MVO beleid van de organisatie. Mijn oproep aan u is om vanuit die brede blik samen te werken aan betere organisaties met gelukkige medewerkers.


0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *