Foto van Cover Switch Chip & Dan HeathKijk niet naar de grote complexe en niet te beïnvloeden redenen van problemen. Maar kijk naar de ‘bright spots.’ Waar gaat het ondanks alle redenen van problemen toch goed? Die aanpak gebruikte Jerry Sternin bij zijn project om ondervoeding tegen te gaan in Vietnam. Redenen voor de ondervoeding volgens alle onderzoeken: slechte hygiene, armoede en onwetendheid. Alle drie redenen waar niet zoveel aan te doen is. Dus Sternin ging op zoek naar de gezinnen op het platteland waar kinderen niet ondervoed zijn. Hij kwam tot een briljante oplossing. In gezinnen waar kinderen wel goed gevoed waren, aten ze niet twee keer per dag, maar vier keer per dag. Hierdoor werden voedingstoffen beter opgenomen door de kleine magen van de kinderen. Daarnaast aten ze niet alleen rijst, maar ook garnaaltjes. Wat eigenlijk volgens de cultuur voedsel voor volwassenen is. En tenslotte mengden deze bright spot moeders het loof van zoete aardappels door de rijst. Dit loof werd door de gemeenschap gezien als voedsel voor de allerarmsten. Deze drie ingrediënten waren de basis van een succesvol programma om moeders samen te laten koken, waarmee Sternin 2,2 miljoen mensen wist te bereiken.

Dit verhaal over het zoeken naar Bright Spots bij veranderingen is nog maar een van de praktische en direct toe te passen tips uit het boek Switch van de broers Chip en Dan Heath. De basis filosofie is dat je bij veranderingen moet sturen op de olifant (het emotionele, onbewuste van mensen), de berijder (het rationele van mensen) en het pad (de omgeving). Hierbij geven de broers geen gestructureerd recept of stappenplan, maar is het boek een aantrekkelijke bloemlezing van verhalen en tips onderbouwd met een beetje wetenschap. Wat mij betreft een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in veranderingen in organisaties.


0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *