Werkgevers zijn vaak op zoek naar het schaap met de vijf poten en – zoals bekend – die bestaat niet. Maar wat nu als je een baan invult met twee mensen in plaats van een? Dan heb je ineens acht poten! In onderstaand video-interview met Stephanie Kuipers een korte uitleg over Jobsharing en wat er anders is dan de oude vertrouwde duobaan.

Het video-interview is een experiment, laat me weten of je het wat vind. Dan maak ik er in het vervolg meer of juist niet!


3 Comments

Frank Groenland · 10 juli 2014 at 09:59

heel Interessant, echter is dit een duurdere oplossing dan 2 part timers in huren voor 1 functie?

Mark de Groot · 14 juli 2014 at 12:36

Leuk dat je met je Videoblogs iets nieuws probeert. Deze zag er al bijvoorbeeld erg professioneel uit. Complimenten!
Inhoudelijk:
Voor mensen met arbeidsbeperkingen kan dit nieuwe mogelijkheden bieden. Wel ben ik, in aansluiting op de reactie van Frank, benieuwd hoe de beloningsstructuur van deze nieuwe werkconstructies eruit kan komen te zien. Zou een duo ZZP-constructie hierin een oplossing kunnen zijn, waarbij de Werkgever/opdrachtgever een factuur krijgt en de samenwerkende medewerkers onderling uitmaken hoe de beloning voor elk van hen eruitziet?

Karin Zijlstra · 15 juli 2014 at 11:21

Hallo Frank en Mark,

Bedankt voor jullie reactie op het video-interview.

In reactie op jullie vraag m.b.t. de kosten. De beloningsstructuur moet per situatie bekeken worden. Dit is maatwerk. Meestal wordt er hetzelfde naar gekeken als bij deeltijd functies. Dit betekend inderdaad dat de initiële kosten voor de functie iets hoger zal zijn.

De financiële voordelen zijn lastiger zichtbaar te maken, maar zeker aanwezig. Zo is gebleken dat de resultaten die job sharers bereiken eigenlijk altijd beter zijn dan die van individuen. Het ziekteverzuim onder job-sharers is gemiddeld lager en commitment vaak hoger. Daarnaast is de bezetting gedurende de week verzekerd. Ook wanneer één van de twee afwezig is (vakantie, ziekte, zwangerschap etc.) is het makkelijker op te vangen vanwege de aanwezigheid van de ander.

Het kan interessant zijn om een businesscase te maken om te kijken of het in de specifieke situatie interessant is om job-sharing in te zetten. Op deze manier wordt het commerciële voordeel per situatie beter zichtbaar.

Wat betreft de manier van inhuren. Een duo-ZZP constructie is interessant om te onderzoeken. Het is daarbij uiteraard belangrijk dat dit wel mag. Beiden moeten naast het bedrijf dat deze constructie aanbiedt nog minstens 2 klanten hebben (omdat het anders wettelijk toch om een dienstverband zou kunnen gaan). Wanneer beiden naast de job-share functie ZZP-er zijn, zou dit een goede optie kunnen. Het is daarbij wel ontzettend belangrijk dat de twee er goede afspraken over maken. Het zou zonde zijn als de samenwerking stukloopt op geld.

JobShare biedt de mogelijkheid om de job-sharers te detacheren (via onze partner Pro-Industry die hier ruim 10 jaar ervaring mee heeft). Dit is een goed alternatief voor bedrijven die job sharing willen uitproberen zonder de 2 werknemers direct vast in dienst te nemen.

Wij vinden het heerlijk om te sparren over de invulling van job sharing. Neem daarvoor gerust contact met ons op!

Karin Zijlstra
Mede-eigenaar JobShareBV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *