Duurzame inzetbaarheid is een van de grootste uitdagingen van de komende jaren. Een kant-en-klare oplossing is er niet.
Langer doorwerken, kennis die steeds sneller veroudert en een wereld waarin turbulentie de norm is geworden. Duurzame inzetbaarheid is de term die we aan de problematiek hebben gegeven. Maar eigenlijk geeft het richting aan, want wat zou het mooi zijn als iedereen duurzaam inzetbaar is. Up-to-date kennis en vaardigheden waar organisaties op zitten te wachten, een fit lijf met een lenige, gezonde geest en vooral het besef en het plezier in het continu leren en veranderen. Duurzame inzetbaarheid is een van de grootste uitdagingen van de komende jaren voor ondernemers en leidinggevenden.
One size fits all
Een eenduidige term is prettig, maar heeft ook zo zijn gevaren. Want het benoemen van het probleem of de richting wil nog niet zeggen dat er kant-en-klare oplossingen zijn. Kijk naar de val van Het Nieuwe Werken. Vele standaard oplossingen die gebrandmerkt werden als Het Nieuwe Werken hebben gefaald. Veel meer dan een kantoortuin en wat moderne gadgets was het niet. Doordat vele organisaties gekozen hebben voor een one size fits all oplossing en daardoor de plank volledig mis hebben geslagen, heeft Het Nieuwe Werken veel tegenstanders gekregen. Met een belanghebbende ontwikkeling als Duurzame Inzetbaarheid mogen wij – als professionals, ondernemers en managers – dat niet laten gebeuren. Wij begrijpen toch ondertussen dat er geen kip met gouden eieren is? Om Einstein maar weer eens te citeren: “Je kunt een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt.”
Hoe dan wel?
Veel van de puzzelstukjes voor de oplossing bestaan al. Er zijn online tools waar medewerkers alles over zichzelf te weten kunnen komen, van persoonlijkheidskenmerken tot BMI (BodyMassIndex) en van werkstressniveau tot persoonlijke passie. De markt voor Duurzame Inzetbaarheid heeft vitaliteitsprogramma’s ontwikkeld, we struikelen met zijn allen over de coaches (waaronder gelukkig ook veel goede) en de boekenkasten puilen uit met boeken over werkgeluk en persoonlijk leiderschap (waaronder die van mij). De grote vraag is volgens mij: Hoe wil jij dat jouw organisatie eruit komt te zien? Wie werken daar? Hoe werken collega’s samen? Welke sfeer proef je in de organisatie? Met een duidelijk toekomstbeeld heb je een richting te pakken waar je met elkaar naar toe kunt werken. Vervolgens valt er veel te leren van jouw collega’s bij andere organisaties, die voor dezelfde uitdaging staan, maar wel in een totaal andere context. Vanuit MVO Nederland brengen wij organisaties bij elkaar die het vraagstuk van Duurzame Inzetbaarheid willen onderzoeken binnen een zogenaamde expeditie. Samen bekijken ze het onderwerp van alle kanten, laten zich inspireren door experts (zoals Aukje Nauta) en voorbeelden van organisaties die al veranderingen hebben aangebracht. Elke keer als ik weer een groep ondernemers en managers mag begeleiden in dit proces, word ik weer verrast door de kracht van de samenwerking tussen mensen van verschillende organisaties. Samen komen we tot nieuwe denkwijzen die leiden tot oplossingen voor dit belangrijke thema. Einstein zal trots op ons zijn.
• Wilt u ook deelnemen aan de Expeditie Duurzame Inzetbaarheid? De eerstvolgende start op 7 oktober. Op de website van MVO Nederland vindt u meer informatie en ervaringen van deelnemers.
• Of kom naar een van de kennismakingsbijeenkomsten over duurzame inzetbaarheid op 9 september, 14 oktober of 2 december.
Dit artikel verscheen eerder op het blog van P&Oactueel
0 Comments