Afkortingen in een kop boven een blog zijn nou niet direct opwindend, maar voor deze ene keer probeer ik het maar eens uit. De afkorting MVP staat voor Most Valuable Player. Een term die vanuit de States is overgewaaid en daar wordt gebruikt als een eervolle benaming voor de best presterende speler in een basketbal of honkbalteam. Zo’n MVP wil natuurlijk iedereen wel in zijn team en dat geldt niet alleen voor de sport.

Ook binnen organisaties wordt er een stevige war for talent uitgevochten. De beperking die wij onszelf stellen is dat deze MVP’s zich verbinden aan één organisatie. In het voetbal zou het vreemd zijn als Lionel Messi de ene wedstrijd voor Barcelona speelt en de volgende voor Manchester United. Maar hoe vreemd zou het zijn als een MVP in het bedrijfsleven de ene dag zijn talent inzet voor Unilever en de volgende dag voor een tech-startup?

Vast of helemaal los?
Als ik de carrièrevormen terugbreng tot de essentie, dan kun je kiezen uit: werken bij een organisatie in dienstverband, werken als zzp’er voor veel verschillende organisaties en werken als ondernemer voor je eigen organisatie. Een dienstverband biedt relatief veel zekerheid. In ieder geval doen de banken niet moeilijk over je hypotheek als je een ‘gewone’ baan hebt.

Nadeel is wel dat je werkende wereld zich beperkt tot het uitzicht dat jouw werkgever biedt. De branche, het werkveld, de collega’s, de functie omschrijving is voor velen elke dag hetzelfde. Daar bovenop komt nog dat de meeste, zeker grote, organisaties niet uitblinken in talentgericht organiseren. Het werkbelevingsonderzoek van Integron laat zien dat slechts 22% van werkend Nederland het beste uit zichzelf haalt. Kortom, je doet nog steeds veel dingen waar je niet goed in bent en die je veel energie kosten. Dit gebrek aan regelruimte op jouw werk is naast de werklast de belangrijkste veroorzaker van werkstress (let op, minister Asscher!).

Vrij eenzaam
De volledige vrijheid van een zzp’er lonkt en heeft ook zeker zijn charme. Zzp’ers doen waar ze goed in zijn, doen wat ze willen en doen dat ook nog eens bij een mooie variëteit aan organisaties. Het aantal zzp’ers is dan ook stevig gegroeid van zo’n 400.000 in 1996 tot ruim 790.000 begin 2014. Veel zzp’ers zijn ondertussen van hun roze, vrijheidswolk gedonderd, omdat ze alles zelf moeten doen. Naast de ongemakken van administratie, het zelf verzekeren van pensioen en dergelijke, leeft een zzp’er in de enge wereld van de onzekerheid van de volgende opdracht. Want ondergedompeld in de uitvoering van een opdracht, moet een zzp’er midden in die hectiek ook nog de volgende opdracht binnenhalen. Voor een aantal een fluitje van een cent, maar voor velen een opgaaf die tot grijze haren en – let op, minister Asscher – werkstress leidt. Wat geldt voor een zzp’er, geldt in veelvoud voor het optuigen van een volledig eigen bedrijf met personeel.

Meervoudig Verbonden Professional

Meervoudig Verbonden Professional
Zelf ben ik het proefkonijn voor een nieuwe vorm. Een vorm die de vrijheid en diversiteit biedt van een zzp’er en de verbondenheid en zekerheid van een werknemer. Deze vorm noem ik MVP, de Meervoudig Verbonden Professional. De afgelopen vier jaar heb ik met veel plezier in loondienst gewerkt bij MVO Nederland. Ondanks de ruime vrijheid die ik heb gekregen van de directie en mijn collega’s, bleef het ondernemende in mij kriebelen en ontstonden er nieuwe ideeën samen met andere organisaties. In het voorjaar is MVO Nederland voor mij getransformeerd van een werkgever in een opdrachtgever. Maar wel een met een sterke verbondenheid. Ik ben dus nog steeds van MVO Nederland, met e-mailadres, kaartjes en collega’s. Naast MVO Nederland ga ik mij ook verbinden aan andere organisaties waar ik mijn talent om te vertellen en begeleiden in ga zetten om bij te dragen aan hun doelen. Ik schrijf al voor mijn uitgever, maar hoop daar nog twee of drie andere organisaties aan toe voegen (een hogeschool staat hoog op mijn wensenlijstje).

Vrij verbonden
Het voordeel voor de organisatie is dat zij op flexibele basis specifiek talent aan zich kan verbinden zonder dat daar direct een fulltime functie voor gecreëerd hoeft te worden. Zo flexibel als een zzp’er maar wel echt verbonden aan de organisatie. Het voordeel van de Meervoudig Verbonden Professional is een nog grotere zekerheid dan bij een vaste baan. Want als er een organisatie wegvalt, dan blijven er nog drie of vier over! Een flinke stap vooruit om duurzaam inzetbaar te blijven. Of het echt gaat werken? Ik ga het meemaken. In ieder geval is het voor mij een nieuw avontuur en een experiment op zoek naar een duurzamere manier van werken.

Dit blog verscheen eerder op HRbase


0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *