schaap-met-vijf-poten-loresHeb je hem gehoord? De radiocommercial van Randstad waarin een acteur die een ondernemer speelt een onmogelijke rij eisen stelt aan een projectmanager. Een van die eisen is tien jaar relevante werkervaring en in de spot benadrukt die acteur, die een stoere ondernemer speelt, wel “echte” ervaring. Blijkbaar krijgt Randstad de feedback zelf vaak dat de kandidaten wel ervaring hebben, maar geen “echte” ervaring. Die projectmanager moet overigens ook nog over twee weken elke dag om 5 uur ’s ochtends op de bouwplaats staan. Hoe zij of hij dat thuis gaat regelen binnen twee weken zoeken ze maar uit. Randstad zegt tot overmaat van ramp, met een fijne damesstem, dat ze dol zijn op zulke uitdagingen. En elke keer als ik die commercial hoor, raak ik nogal geïrriteerd van deze arbeidsmarkt evenknie van het gephotoshopte fashionmodel.

De arbeidsmarkt zit behoorlijk op slot. Werkgevers stellen het aannemen van nieuwe mensen zo lang mogelijk uit. Vragen vooral naar ervaren mensen die direct inzetbaar (en lees rendabel) zijn. Maar bovenal vragen werkgevers naar oplossingen van hun eigen organisatorisch onvermogen. Daarom moet de gemiddelde nieuwe collega vooral analytisch en creatief zijn, jong en ervaren en betaalbaar en superheld. Kortom een soort alleskunnende ubermensch. Vervolgens noemen arbeidseconomen dat een mismatch op de arbeidsmarkt. De vraag is er wel, maar het aanbod sluit niet aan. Ja, dank je de koekoek. Ik noem dat geen mismatch maar vooral mismanagement.

Wat mij juist zo irriteert is dat Randstad met haar marketingbudget meewerkt aan het in stand houden van de mythe “u vraagt, wij draaien.” Een echte ondernemer die met een dergelijke vraag aanklopt bij een uitzendbureau zou wel wat kritsche reflexie kunnen gebruiken. Want de beste, brave ondernemer (gespeeld door een acteur) in het spotje heeft volgens mij, naast een projectmanager, vooral wat plannings- en organisatietalent nodig. Ik zou me als investeerder of klant grote zorgen maken met een ondernemer die op het laatste moment nog invulling zoekt van zo’n cruciale rol in een project.

Steeds weer noemen ondernemers hun personeel als kritische succesfactor. De kennis over het optimaal inzetten van medewerkers, het ontwikkelen van talenten en het omgaan met opvolging en uitbreiding van het personeelsbestand is wellicht een mooi onderwerp van een volgend radiospotje voor Randstad. Daarmee helpen ze dan direct ook alle 1,2 miljoen werkzoekenden, die door het huidige spotje – volledig onterecht – alleen nog maar meer afstand tot de arbeidsmarkt ervaren.


2 Comments

Diane Koster · 26 mei 2015 at 08:31

Als adviseur instroom, doorstroom en uitstroom, herken ik je frustraties. De laatste jaren ligt de nadruk bij de werkgevers op de uitstroom en is voor mij daarmee het helpen van klanten aan nieuw werk een groot deel van mijn werk. Dan loop je keihard aan tegen de door jouw geschetste situatie. Werkgevers weten eigenlijk niet wat ze precies nodig hebben in hun bedrijf en stellen veel eisen aan een nieuwe medewerker. Van die éne nieuwe medewerker wordt verwacht dat hij het bedrijf gaat redden en alle gaten gaat dichten. De aanwezige kennis en kunde is niet goed in kaart gebracht of ontwikkeld. Daar is naar mijn mening de winst te behalen. Mogelijk heb je helemaal geen nieuwe medewerker nodig of één van een ander kaliber. Mooi werk, Glen, dat je dit in je nieuw boek aan de kaak stelt. Daarmee zie ik een toekomst voor bedrijven met meer focus op de doorstroom van hun huidige mensen, in plaats van uitstroom en instroom.

    glennvanderburg · 26 mei 2015 at 08:42

    Thnx voor je reactie Diana. De strijd gaat voort 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *