Het is zaterdagochtend 11 uur de wind waait over de kunstgrasvelden in Arnhem en dat maakt het er niet aangenamer door. Aangezien het buiten 5 graden is. Zoals elke zaterdag kruip ik in mijn rol als hockeycoach van MeisjesB2 van de Wageningse Mixed Hockey Club. Een team 15 meiden van rond de 15 waarvan 1 mijn dochter Rosa, geeft mij de ideale omgeving om de laatste management theorieën en inzichten uit de organisatie psychologie toe te passen. Door de experimenten kan ik direct het effect of gebrek daarvan zien in de praktijk. Want pubers van 15 reageren heel direct op alles wat je zegt en doet.

Elke wedstrijd bereiden we voor in de kleedkamer. Wij als coaches worden netjes opgehaald door twee meiden als iedereen omgekleed is in Rood-Wit tenue. De kleuren hebben we dus al mee. Want wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat teams met een rood shirts vaker winnen! In de voorbereiding vragen we aan de dames wat er heel goed ging in de vorige wedstrijd. Het onderstreept daarmee hun self-efficacy, het gevoel dat ze het kunnen, want ze hebben het vorige week ook gedaan. Een belangrijke psychologische staat bij het vertonen van gedrag. Daarnaast laden we de hersenen positief, want volgens Harvard hoogleraar Shawn Achor is een brein in positieve stand veel productiever en creatiever dan een brein in neutraal of negatief. Ja maren en dit moet beter opmerkingen van de dames kappen we met veel liefde en humor af, want dat zijn virale aanvallen op het positieve gevoel. Al het positieve wat al goed ging, vullen we nog aan met 1 of 2 tactieken of ander gedrag wat we graag in deze wedstrijd ook willen zien. En natuurlijk vertellen we alleen wat wel moet gebeuren en laten we wat ze niet moeten doen achterwegen.

Dan op naar het veld voor de wedstrijd. Coaching van het spel is echt een uitdaging. Want je voelt zo mee met de spanning van de wedstrijd en het al dan niet winnen, dat je snel de neiging hebt om je emoties de overhand te laten nemen. En eerlijk gezegd zie je dat bij veel coaches… Ik zal een voorbeeld geven hoe wij het doen in het veld. De bal is bij onze rechtsmidden, Esmée, die een strakke, harde pass geeft langs de lijn. De pass wordt behendig met de backhand opgepikt door onze rechtsvoor Meas, die precies op tijd voor de verdediger komt om de bal op te pikken. Met een schijnbeweging naar links, gaat ze rechts langs de dekking en haalt de achterlijn. Daar geeft ze een mooie voorzet die schuin net buiten het bereik van de keeper voor het doel langs gaat. Recht op onze linksvoor, Rosalie. Rosalie draait naar de bal toe, haalt haar stick naar achter en schiet! Volledig over de bal heen. En terwijl de bal over de zijlijn gaat denk ik instintief: Hoe kun je die bal missen? Maar ik roep uit volle borst: Mooie pass langs de lijn Esmee, goed de achterlijn gehaald Noor en je stond op de goede plek Rosalie, volgende keer gaat ie erin!

Want ik wil dat de passes langs de rechterzijlijn gaan, ik wil dat we de achterlijn halen en ik wil dat de linksvoor met de juiste timing naar de bal komt. Het doelpunt is slechts een resultaat van het leren van de juiste dingen. Rosalie baalt zelf al genoeg van het missen van de bal. Daar hoef ik als coach niet bij te helpen. Het echte doel is leren, ontwikkelen, dan komt het resultaat, het doelpunt vanzelf.

En zo is het in jouw organisatie ook, focus je op het gedrag dat je wilt zijn, laat jouw spelers hun goede gedrag bevestigen, geef aan wat je nog meer graag wil zien en geef complimenten op datgene wat goed gaat. Probeer het eens een paar weken en kijk wat er gebeurd!

Categories: Blog

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *