Op het rapport van mijn zoon staan een paar prachtige grafieken met een ontwikkellijn en daarom heen een bandbreedte die groen is gearceerd. Binnen die bandbreedte ben je dus veilig, want daar is het groen. Bij spelling danst hij enigszins aan de onderkant van de bandbreedte en bij woordenschat is het papier te klein. Want zijn stipje valt bijna aan de bovenkant van het papier af. De directe reflex van ouders en leraar? Wat meer aandacht aan spelling en die woordenschat zit wel goed…. Gemiddelden spelen een belangrijke rol in ons leven. Van groei en gewicht bij het consultatiebureau tot de koopkrachtstijging. Bijzonder handig bij grote groepen mensen, want we kunnen natuurlijk niet met elk individu rekening houden. Zo komen we tot kledingmaten, autostoelen, deurposten en eindexamentoetsen.

Ook binnen organisaties spelen gemiddelden een belangrijke rol. Denk maar aan het vast stellen van functieprofielen en de beoordelingscyclus. En hier komt het gevaar van de gemiddelden. Want als je uitschieters naar boven hebt met top-performers of high potentials, dan moeten er ook under-performers zijn. Anders kom je namelijk nooit aan een gemiddelde. Nee, het moet wel een mooie bellcurve zijn met een paar mensen aan de onderkant en een paar mensen aan de bovenkant. Veruit de meeste horen natuurlijk in het midden. Vreemd om zo naar je organisatie te kijken. Als naar een groep van gemiddelde mensen. Zeker als je Excellent wil zijn, de wow factor wil hebben naar klanten. Dan moet je zoveel mogelijk mensen hebben die in hun taak, verantwoordelijkheid, rol excellent zijn. Een 9 of een 10.

Er is ook interessant onderzoek naar verricht. Op een basisschool zijn de kinderen van een kleuterklas getest op intelligentie en prestatie. De resultaten zijn besproken met alle leerkrachten van de school en twee kinderen sprongen er duidelijk uit. Aan het einde van de basisschool vergelijkten ze de resultaten van alle kinderen. En wat te verwachten was, kwam ook uit. De twee kinderen die bij de kleuters al duidelijk beter scoorden, lieten ook na jaren basisschool deze score zien. Logisch toch? Nou, nee. Het wetenschappelijk onderzoek was niet gericht op de kinderen maar op de omgeving van de kinderen. Beide top-performers scoorden namelijk heel gemiddeld in hun test als kleuter. De omgeving, de leerkrachten werden alleen verteld dat zij top-performers waren. Conclusie van het onderzoek, als je mensen behandeld als top-performers dan worden ze dat ook.

Een wijze les voor alle leidinggevenden en HR professionals in organisaties. Als je een excellente, High-Performance Organisatie wil zijn met de wow factor, behandel dan jouw collega’s als top-talenten. Leg ze niet tegen de meetlat van het gemiddelde, maar tegen de meetlat van zichzelf. Kijk waar iedereen een 9 of een 10 in kan scoren en geloof dat zij dat kunnen. Dan ga je van gemiddelde eenheidsworst naar exceptionele prestaties.

Categories: Blog

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *