Om 8 uur kom ik mijn bed uit. Op een normale dag mijn ideale tijd. Precies 8 uur slaap als ik om 12 uur mijn ogen dicht doe. Direct douchen, aankleden, ontbijt, tandenpoetsen en op pad. Ik spring in mijn (overigens volledig electrische) auto en rij in 5 minuten naar Hotel de Wageningse Berg. Ik neem plaats achter een tafeltje waar vier mensen aan kunnen zitten en bestel een capucinno met een glaasje water. Laptop open en ik start Scrivener op. Een app op mijn Mac waarmee ik mijn boeken schrijf. Super handig. Je schrijft allemaal losse stukken tekst, die je dan weer als losse stukken makkelijk kan verplaatsen in de opzet van je boek.

Vandaag ga ik aan de slag met het hoofdstuk Promotie-Preventie van mijn aanstaande, derde boek Hoe werkt de mens? Het is 5 over 10 en ik begin. Pak de ruwe tekst van mijn gesprek met co-auteur prof. Rick van Baaren erbij en ga typen. Zo simpel is het. Een boek schrijven is typen, letters maken woorden, woorden maken zinnen, zinnen paragrafen, paragrafen hoofdstukken. Hoofdstukken een boek. En ik weet dat deze aanpak voor mijn tot Flow gaat leiden. En ook dit keer is het zo. Ik schrijf van 5 over 10 tot 5 half 1. Krijg een beetje honger en bestel een twaalf uurtje. Vraag me af waarom dat eigenlijk zo heet en verdring mijn gedachte aangezien het alleen maar afleid. Tijdens de lunch kijk ik naar mijn verzameling ideetjes die ik de afgelopen twee jaar heb verzameld. Het zorgt voor een binnenpretje, want veel van de ideetjes zitten al in mijn verhaal. Ik plak nog een aantal reeds verzamelde mooie quotes op de ondertussen juiste plek in mijn ontluikende boek. Om half vier begin ik te haperen als een auto zonder benzine. Mijn gedachten dwalen af, ik denk aan wat we vanavond gaan eten, de boodschappen, de cijfers van mijn zoon, het verjaardagsfeest van mijn dochter enz. Mijn laatste restje Hollands calvinisme zorgt ervoor dat ik het nog 15 minuten probeer, maar ik weet wel beter. Het is op en ook wel goed. Ik ben weer een stap verder. Tijd om naar huis te gaan.

Met vallen en opstaan ben ik erachter gekomen wanneer ik in de flow kom. De staat van zijn waarin je het meest productief ben. Voor mij een onmisbare staat voor het schrijven van mijn boek. Want alleen in flow kan ik creatief combineren met alle 200 afleveringen People Power, alle boeken die ik heb gelezen, bijeenkomsten en congressen die ik heb gehad en natuurlijk mijn eigen levenservaringen in opvoeding, eigen werk. Kortom alles wat ik heb, ben, ken en kan wordt ontsloten in flow en komt via de uiterst beperkte sluis van mijn vingers op het scherm van mijn laptop. Hoe zit dat bij jou? Wanneer kom jij tot een creatie? Een beleidstuk, een speech, een plan, een memo, een blog, een column, een design, een strategie, een businessmodel?

Wij leren veel in organisaties. Kennis, vaardigheden, persoonlijk leiderschap. Maar leren we ook hoe wij zelf excelleren? Welke omstandigheden, rituelen, geluiden, sfeer, tijd leiden tot flow? Hou het eens bij in een notitieboekje. Wanneer ervaarde je flow, het volledig opgaan in een activiteit zodat je tijd, plaats en jezelf vergat. Waar was je? Hoe laat was het? Welke dag van de week? Wat at je, dronk je? Welke muziek stond op? Maak nauwkeurige aantekeningen van die momenten. En je zult zien dat er constanten in zitten. Zo ontrafel je het geheim van jouw topprestaties. En wat het leukste is, daar wordt je nog gelukkig van ook!

Categories: Blog

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *