Moeiteloos, dat is misschien wel het beste woord om het te omschrijven. Zo komt toptalent over op de toeschouwer. Of het nu de passes van voetballer Frenkie de Jong zijn. Achteloos met buitenkantje rechts tussen drie tegenstanders in. Of de hoge uithaal van Lady Gaga hangend in een trapeze tijdens de half-time show van de Superbowl. Wij zien het eindresultaat en vergapen ons aan de eenvoud, het gemak van de prestatie van het natuurtalent. Dat talent heeft er altijd al ingezeten, nu komt het er uit.

Volgens prof. Carol Dweck zit het anders in elkaar. Zij onderkent talent of aanleg, maar het verschil wordt gemaakt door de mindset. Geloof je dat jouw kwaliteiten zoals intelligentie of talent vaste kenmerken zijn? De fixed-Mindset. Of geloof je dat de meeste kwaliteiten waaronder intelligentie ontwikkeld kunnen worden door toewijding en hard werken. Je brein en talenten bij geboorte zijn slechts het start-punt. De growth-mindset. Dweck vond in haar onderzoek dat deze Growth Mindset uiteindelijk bepalend is voor succes in het leven.

De documentaire Gaga: Five Foot Two over Lady Gaga geeft een prachtig inkijkje in de ontwikkeling van het talent van Lady Gaga. De keiharde training dag-in-dag uit met haar chronische heupblessure en bijbehorende pijn haalt de moeiteloosheid van haar optreden tijdens de Super-Bowl af. Zichtbaar moeiteloos presteren kan alleen door heel veel moeite te steken in die prestatie.

Een hoopgevend perspectief voor iedereen. Talent is mooi meegenomen, maar ontwikkeling en training zijn belangrijker! Doorzettingsvermogen, leren van je fouten en plezier beleven in training zijn hierbij belangrijke eigenschappen. En die kun je natuurlijk ook weer ontwikkelen. Het gedachtengoed van Dweck hoor je ondertussen doorklinken in het onderwijs en binnen organisaties. Voor mij leidt het bejubelen van een theorie, model of werkwijze ook altijd weer tot irritatie.

Voor je het weet gaan we mensen testen op hun mindset en alleen de mensen met een growth mindset aannemen. Of veronachtzamen we aanleg en talent, zodat we mensen opfokken om harder te trainen op taken waar ze helemaal geen zin en talent voor hebben. Daarmee laten we direct zien zelf ook een fixed mindset te hebben. Want diezelfde Growth Mindset kun je net als andere kwaliteiten ontwikkelen!

Juist de ogenschijnlijke tegenstellingen in organisatie psychologie en managementtheorie zijn interessant. Dus gebruik de mooie inzichten van Dweck’s Mindset naast de inzichten van de Sterke Punten benadering van Marcus Buckingham. Elke dag valt er wat te leren over hoe wij samen werken. Dus ontwikkel jouw Growth Mindset voor jouw vak en leer elke dag iets nieuws dat dicht aanligt tegen wat je al doet. Lach elke dag om een foutje en leer ervan. En maak leren tot het doel, heb lol in leren, dan volgen de prestaties als vanzelf. En komen de prestaties niet? Dan heb je in ieder geval genoten van het leren!


0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *