Het web biedt prachtige filmpjes waar in korte tijd voor veel inzicht en inspiratie gezorgd wordt. Ideaal om te consumeren tijdens het strijken, afwasmachine uitruimen of in plaats van domweg zappen. Op mijn Youtube kanaal kun je een boel filmpjes vinden, maar onderstaande moet je zeker niet missen.

How to motivate people – Dan Pink – Animatie waarvan ik de verkorte versie gebruik om bij lezingen aan te geven dat vertrouwde manieren van motiveren van mensen niet meer werken. Bonussen zijn volgens uitgebreid wetenschappelijk onderzoek contraproductief wanneer je mensen in hun werk zelfstandig wil laten nadenken. Nogal een mindshift voor veel HR mensen die een groot deel van hun tijd kwijt zijn aan de jaarlijkse beoordelingsronde voor 4% meer salaris. Overigens is zijn boek ‘Drive’ ook zeer de moeite waard.

Simon Sinek over Purpose, fulfillment en leiderschap
Bekend van de TED talk ‘Start with why‘ geeft Simon Sinek hier een pracht speech over zijn bezoek aan Afganistan. Op zijn vraag aan een generaal van het Korps Mariniers wat de mariniers nu zo’n bijzondere organisatie maakt, was het antwoord: ‘Officers eat last.’ Quote uit de video: “If you want to lead. Look after your people, put them first, treat them like family. Don’t distinguish between customer or an employee. They are people. Call them all People. Don’t say” ‘I care about my customers.’ Say: ‘I care about People.’ And if you hold yourself to the standard of caring about people, you will treat your people and you will treat them all equally. It’s racism to divide them. They’re human beings. Officers eat last.’

Bijzondere veiligheidsinstructies Southwest Airlines
Southwest staat bekend als een bijzonder bedrijf met plezier en humor als belangrijke kernwaarde. Hier een live voorbeeld van de uitwerking van deze kernwaarden.

Inactief gedrag van niet betrokken mensen
Extreem voorbeeld van menselijk gedrag als je de eigen verantwoordelijkheid en autonomie afgenomen worden in organisaties.

Curve van Rodgers maar dan leuk
In deze video zie je de curve van Rodgers (Law of diffusion of innovation) voor je ogen plaats vinden. In het begin danst er alleen maar een eenzame, ietwat vreemde innovator, gekleed in alleen een sportbroekje. Na een tijdje komen er twee andere innovators meedansen. Pas als de wat grotere groep early adopters mee gaan doen, dan komt het tipping point (zoals beschreven door Malcolm Gladwell). Grote drommen early majority komen aanrennen en ook de late majority komt later aansloffen. Alleen de laggards blijven zitten en gaan uiteindelijk maar naar huis.

Kinderen worden geboren als artiest en de school ramt dat eruit.
Speech van hoogleraar en komiek (want hij is heel grappig) Sir Ken Robinson over de noodzaak van creativiteit en het gebrek aan aandacht op scholen. Quote: In 1934 moest Gillian Lynn van 8 jaar naar een therapeut. Nadat haar moeder uitgebreid verteld had dat Gillian zich niet kon concentreren en niet stil kon zitten, nam de therapeut haar moeder even apart. Maar voordat hij met haar moeder de kamer uitging, zette hij de radio aan. Door het raam van de deur zagen ze dat Gillian ging staan en direct ging bewegen op de muziek. De therapeut zei tegen de moeder van Gillian: ‘Gillian is niet ziek, ze is een danseres.’ Uiteindelijk werd Gillian de choreografe voor de musicals van Andrew Lloyd Webber, gaf miljoenen mensen een prachtige avond en werd multimiljonair.

Innoveer het management
In mijn blogje Ontsla alle managers! heb ik al een keer verwezen naar managementgoeroe Gary Hamel. In mijn laatste gesprek met Guido Heezen, directeur van Effectory (o.a. medewerkersonderzoek), wees hij me op een filmpje van een speech van Gary Hamel. In het kort herinnert Hamel ons eraan dat management een uitvinding uit industriële revolutie is. Daarvoor werkten we in kleine groepjes bij de bakker, de smit en de meubelmaker. Management bestond toen nog niet. In het filmpje pleit hij voor een ingrijpende innovatie van management om organisaties Fit for the future en Fit for human beings te maken. Neem even 15 minuten de tijd, het is zeer de moeite waard.

Geluk leidt tot succes en niet andersom!
TED talk van Shawn Achor (schrijver van The Happiness Advantage) over geluk in werk en leven. Niet alleen heel grappig, maar ook informatief. Succes leidt niet tot geluk, maar gelukkige mensen worden succesvol. Gelukkige (happy workers) werkenden zijn 30% productiever dan niet of neutraal gelukkigen.

Op kantoor wordt niet gewerkt
We gaan ’s ochtends naar kantoor om te gaan werken. Maar als je mensen vraagt waar ze gaan werken als ze echt wat af moeten hebben, dan krijg je antwoord over plekken als: de keuken, mijn werkkamer, de kroeg, de bibliotheek, de trein of tijdstippen als ’s ochtends vroeg of ’s nachts. De gemene deler van al deze antwoorden is dat je dan niet gestoord wordt in je werk. Jason Fried heeft er een mooie TED talk over.

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *