Ik lees ongeveer een boek per maand. Nou ja, eigenlijk luister ik een boek per maand. Lezen gaat mij niet zo goed af en ik val nogal snel in slaap. Luisteren daarentegen gaat heel rap. Onderweg in trein en auto, tijdens het boodschappen doen en het koken. Hieronder een aantal pareltjes die mij veel inzicht en inspiratie hebben gebracht. Meer kun je vinden op mijn favorieten op Goodreads.
Scrum – Jeff Sutherland
Ik ben zelf niet zo’n fan van structuren en systemen. Veelal zitten ze mensen vooral in de weg om te doen wat zij op dat moment en in die situatie het beste vinden. Maar na het lezen van dit boek ben ik toch enorm verrast. Scrum gaat veel verder dan software ontwikkeling. Sterker nog, daar is het nooit voor ontwikkeld. En het meest interessante is dat de hele aanpak of werkwijze van Scrum gebaseerd is op de mens. Een mensgericht systeem met daarin slimme manieren om bijvoorbeeld Group Think te voorkomen, rekening houden met het feit dat mensen slecht zijn in het inschatten van de tijd dat een activiteit kost, grootte van het team (tussen 5 en 9) en het uitgangspunt dat een team altijd multidisciplinair is en functieloos! Kortom, een aanrader om te lezen.
Switch – Chip + Dan Heath – Veel praktische en direct toe te passen tips in het boek Switch van de broers Chip en Dan Heath. De basis filosofie is dat je bij veranderingen moet sturen op de olifant (het emotionele, onbewuste van mensen), de berijder (het rationele van mensen) en het pad (de omgeving). Hierbij geven de broers geen gestructureerd recept of stappenplan, maar is het boek een aantrekkelijke bloemlezing van verhalen en tips onderbouwd met een beetje wetenschap. Wat mij betreft een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in veranderingen in organisaties.
Firms of Endearment – Raj Sisodia – Helaas nog niet verkrijgbaar in het Nederlands, maar een bron van inspiratie en zeker ook bewijs dat MVO of – zoals het genoemd wordt in het boek – het Stakeholder Relationship Model duurzaam financieel beter presteert. Meest in het oog springende cijfer, de bedrijven in Firms of Endearment zijn in tien jaar 10 keer zoveel waard geworden als de S&P500 en 3x zoveel waard als de bedrijven uit Good to Great van Jim Collins. Daarnaast staan er prachtige anekdotes in over bedrijven als Harley Davidson, Ikea, Timberland, SouthWestAirlines en Google.
Plezier en Prestatie – Salem Samhoud en Jeroen Geelhoed – De krachtige combinatie van beide woorden. De focus op alleen plezier leidt tot niets en de focus op alleen prestatie ook niet. In dit boek wordt nut en noodzaak van plezier op het werk bewezen, maar zeker ook handvatten gegeven waarom plezier hand in hand moet gaan met een focus op prestaties. Ik gebruik in bijna al mijn presentaties de in dit boek beschreven Value Profit Chain. Investeren in het geluk van mensen op het werk (Medewerkerswaarde), leidt gelukkiger klanten (Klantwaarde), leidt tot meer omzet en winst (Financiële waarde). Bedrijven als Vebego (moederbedrijf van Hago Schoonmaak) en Achmea werken vanuit deze filosofie.
Leiderschap bij verandering – John Kotter – Een klassieker onder de veranderboeken, maar zeker een eye-opener die ik gebruik bij de vele vragen die we bij MVO Nederland krijgen over draagvlak creatie voor MVO. Misschien wel de belangrijkste les uit het boek. Mensen komen niet in beweging door businesscases en memo’s, maar door – zoals Kotter dat noemt – urgentie die ontstaat door See, Feel, Change. Vanuit emotie ga je veranderen.
De vijfde discipline – Peter Senge – Vijf disciplines die je nodig hebt om een lerende organisatie te worden. Personal Mastery, Shared vision, Mental models, Team learning en Systems thinking. Wat ik er uithaal is dat alleen kunt komen tot een gedeelde visie als je persoonlijke visie helder is. Daar gaat het volgens mij al snel mis bij alle veranderingen in organisaties. Ook het onderdeel over Systems thinking is blijven hangen. In onze taal zijn we heel doel gericht: Ik schenk water in. Klinkt logisch, lineair. Senge laat ons zien dat elk systeem uit vele cirkels bestaat in plaats van uit lineaire handelingen. Want ik kan alleen water inschenken als ik continu feedback krijg over de hoeveelheid die uit de kraan komt, de stijging van het water in mijn glas en de mate waarin de kraan openstaat. Door een feedback loop zorg ik ervoor dat het glas niet overstroomt. Zo werkt het met alles. Beseffen dat je onderdeel uitmaakt van een systeem, waarbij jij een onderdeel bent van een complex geheel maakt een groot verschil.
Innovatie 3.0 – Henk Volberda
Het onderzoek van Professor Volberda toont aan dat sociale innovatie zorgt voor 75% van het innovatiesucces en de traditionele technische innovatie slechts voor 25%. Zijn onderzoek en aansprekende voorbeelden heeft hij samengebracht in dit mooie, toegankelijke boek.
Drive – Daniel Pink
Een boek met de verrassende waarheid over wat ons motiveert. Bonussen zijn volgens uitgebreid wetenschappelijk onderzoek contraproductief wanneer je mensen in hun werk zelfstandig wil laten nadenken. Nogal een mindshift voor veel HR mensen die een groot deel van hun tijd kwijt zijn aan de jaarlijkse beoordelingsronde voor 4% meer salaris. De drie intrinsieke drijfveren volgens Dan Pink zijn autonomie, meesterschap en zingeving. Daar moeten managers en HR professionals dus op inzetten om het beste uit hun mensen te halen.
0 Comments